Εσπευσμένη απόφαση για εκκένωση της Πρεσβείας τους στο Χαρτούμ έλαβαν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, τα ξημερώματα, έξι αεροσκάφη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων απομάκρυναν τους Αμερικανούς διπλωμάτες και τα μέλη των οικογενειών τους από το Σουδάν.

Το γεγονός επιβεβαίωσε με δηλώσεις του και ο αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ζητώντας τον τερματισμό των συγκρούσεων.

Η Σαουδική Αραβία άρχισε νωρίτερα να οργανώνει την απομάκρυνση πολιτών χωρών του Κόλπου μέσω λιμανιού στην Ερυθρά Θάλασσα, ενώ δυτικές χώρες σχεδιάζουν επιχειρήσεις εκκένωσης με αεροσκάφη από το Τζιμπουτί.

120 Ελληνες και Κύπριοι έχουν δηλώσει ότι θα ήθελαν να φύγουν από το Σουδάν, δήλωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Ανδρέας Κατσανιώτης.

Είπε ότι υπάρχει προετοιμασία από την Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, για προσέγγιση του αεροδρομίου, όταν αυτό καταστεί εφικτό, με ομάδα που θα παρέχει ασφάλεια και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Οι μάχες στο Σουδάν έχουν εισέλθει στη δεύτερη εβδομάδα.

Οι χθεσινές εχθροπραξίες παραβίασαν την τριήμερη εκεχειρία που συμφωνήθηκε μεταξύ των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης, του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, και των στρατευμάτων υπό τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, που κυβερνά το Σουδάν μετά το πραξικόπημα του 2021.

Οι σφοδρές συγκρούσεις, έχουν προκαλέσει τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων και τον τραυματισμό χιλιάδων άλλων, ενώ οι διεθνείς εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός έχουν πέσει στο κενό.