Μήνυμα μέσω του 112 για εκκένωση οικισμών στην Τρίπολη, προφυλακιστέοι ύποπτοι για πυρκαγιές, ο Πρωθυπουργός κήρυξε αναδασωτέες τις καμένες περιοχές, ενώ ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, δίνοντας αναλυτικές εξηγήσεις για τη διαχείριση των πυρκαγιών και τη διαθεσιμότητα των εναέριων μέσων, δήλωσε ότι η παραίτησή του είναι στο συρτάρι του Πρωθυπουργού, είναι οι κυριότερες εξελίξεις που αφορούν το θέμα των πυρκαγιών.

Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε σε όσους βρίσκονται στους οικισμούς, Χρυσοχώρι, Ιαματικές Πηγές, Λουτρά, Λίθαρος, Αγιονέρι, Παρνασσός, Αχθια, Αετοράχη, Καλλιάνι, Δόξα, Τουμπίτσι ή Μελιδόνι να εκκενώσουν προς Τρόπαια και Τρίπολη, διότι “υπάρχει δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας”.

Προσωρινά κρατούμενος με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα κρίθηκε μετά την απολογία του, ο 43χρονος που συνελήφθη την περασμένη Παρασκευή για εμπρησμό στο Κρυονέρι, προσποιούμενος τον εθελοντή. Σε βάρος του ο εισαγγελέας έχει ασκήσει κακουργηματική ποινική δίωξη για πρόκληση πυρκαγιάς σε δάσος εκ προθέσεως, με εξάπλωση της φωτιάς σε μεγάλη έκταση από την οποία προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο, τελεσθείσα κατ` εξακολούθηση.

Ακόμη, προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε μετά την απολογία του στις ανακριτικές αρχές και ο 47χρονος άνδρας που φέρεται να προέβη σε εμπρησμούς σε δύο σημεία μέσα στο άλσος Αγίου Δημητρίου στην Πετρούπολη. Τέλος, με απόφαση του Αυτόφωρου Πλημμελειοδικείου της Αθήνας, στη φυλακή οδηγείται και η γυναίκα που συνελήφθη για εμπρησμό στο Πεδίον του Άρεως. Το δικαστήριο της επέβαλε ποινή φυλάκισης πέντε ετών χωρίς αναστολή. Η συγκεκριμένη κατηγορούμενη αντιμετώπιζε δίωξη για αδίκημα σε βαθμό πλημμελήματος.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου κηρύσσει αναδασωτέα από αύριο κάθε έκταση που κάηκε.

Στην τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, είπε ότι το πρώτο ζητούμενο τώρα είναι οι λύσεις και γι’ αυτό έχουν ξεκινήσει ήδη οι καταγραφές των ζημιών. Ολοκληρώνοντας την εισαγωγική εισήγησή του, επεσήμανε ότι βασικό μέλημα είναι να γίνει συμμέτοχη η κοινωνία των πολιτών. Ηδη, σε προηγούμενο υπουργικό συμβούλιο έχει εγκριθεί το πρόγραμμα ανασυγκρότησης της Πολιτικής Προστασίας, ύψους 1,7 δις ευρώ, θέλησε επίσης να θυμίσει ο πρωθυπουργός.

Όλα τα παραπάνω σημαίνουν πολλή και εντατική δουλειά, είπε κλείνοντας ο πρωθυπουργός. Τόνισε ότι οφείλουμε, ειδικά για την Εύβοια, να σχεδιάσουμε ένα νέο ξεκίνημα γι’ αυτό συγκροτείται ειδική Επιτροπή που θα σχεδιάσει όχι την επόμενη αλλά τη μεθεπόμενη μέρα, όπως χαρακτηριστικά είπε, με επικεφαλής τον Σταύρο Μπένο. Έναν άνθρωπο που ανέλαβε, μεταξύ άλλων, την ανασυγκρότηση της Καλαμάτας μετά τον καταστροφικό σεισμό κι έχει το όραμα αλλά και τις γνώσεις να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας. Ευπρόσδεκτες είναι οι προτάσεις της αντιπολίτευσης, είπε κλείνοντας την εισήγησή του ο πρωθυπουργός.

Αναλυτικές εξηγήσεις για τη διαχείριση των πυρκαγιών και τη διαθεσιμότητα των εναέριων μέσων έδωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, σε έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα. Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι είχαν στη διάθεσή τους 74 μέσα, 73 μετά την πτώση του PZL στη Ζάκυνθο.

Από αυτά, τα 67 είναι πυρόσβεσης, τα υπόλοιπα αφορούν σε εναέρια κέντρα συντονιστικά σε μεταφοράς προσωπικού που συνδράμουν κι αυτά στη διαδικασία την επιχειρησιακή της πυροσβεστικής αλλά δεν είναι πυρόσβεσης. Ακόμη, από τα 67, τακτικά 6-7 έχουν συντηρήσεις, από αυτά τα 60 που μένουν, τα 20 παραμένουν σε περιφερειακές βάσεις – η χώρα έχει 25 περιφερειακές βάσεις.

Ο κ. Χαρδαλιάς διευκρίνισε ότι ουσιαστικά 20 από αυτά είναι στον αέρα. Συγκεκριμένα είπε: “Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι τα PZL στη Ζάκυνθο, στην Κεφαλονιά, στην Κέρκυρα, στην Καβάλα που είναι στα ακριτικά μας σημεία είναι 20 περιφερειακά, σε 12 βάσεις και παραμένουν εκεί για να μπορούν ανά πάσα στιγμή να προφυλάξουν με βάση τον επιχειρησιακό σχεδιασμό ένα νέο μέτωπο, νέα πυρκαγιά σε αυτές τις περιοχές. Από τα 40 που απομένουν, δεν πετάνε και τα 40 μαζί, πετάνε σχεδόν τα μισά από αυτά και τα υπόλοιπα ανεφοδιάζονται για να μπορούν να πετάξουν μετά, για να έχουμε συνέχεια στις ρίψεις. Ουσιαστικά, 20 απ` αυτά είναι στον αέρα”.

Ο κ. Χαρδαλιάς παρουσίασε μια εικόνα της Εύβοιας από το συντονιστικό εναέριο μέσο και ανέφερε ότι “υπάρχει τεράστιο πέπλο καπνού που δεν επιτρέπει την εναέρια προβολή των εστιών”, ενώ πρόσθεσε ότι “όταν βρεθεί δίοδος, περνάμε μέσα ελικόπτερα”.

Ακόμη, επισήμανε ότι προχθές από το πρωί δεν μπορούσε να περάσει κανένα πτητικό μέσο στην Εύβοια και τη μάχη την έδιναν οι επίγειοι. “Είναι πολύ επικίνδυνο με τους κάδους με τα υψηλής τάσης καλώδια και τους πυλώνες στα τυφλά να πετάνε οι πιλότοι μας. Η χαμηλή ορατότητα, οι ισχυρές αναταράξεις που δημιουργούνται στην περιοχή της φωτιάς, η φωτιά δημιουργεί ένα μικροκλίμα, για να πετάξουν τα εναέρια χρειάζονται να πληρούνται τρεις προϋποθέσεις, πώς θα προσεγγίσουν, πώς θα ρίξουν, πώς θα φύγουν.

Αν δεν πληρείται έστω μία από αυτές τις προϋποθέσεις, δεν είναι εφικτό να πετάξουν”, υπογράμμισε. Παράλληλα, επισήμανε ότι από 1η Αυγούστου μέχρι 8 Αυγούστου είχαν να αντιμετωπίσουν 586 πυρκαγιές. “Καθημερινά είχαμε να αντιμετωπίσουμε τριψήφιο αριθμό πυρκαγιών και ενάρξεις καινούριες που έφτασαν τις 99 μέσα σε μία ημέρα”, ανέφερε.

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι η παραίτησή του είναι στο συρτάρι του πρωθυπουργού και μάλιστα πάνω-πάνω.

“Σε όλα τα στελέχη της κυβέρνησης, οι παραιτήσεις τους είναι στο συρτάρι του πρωθυπουργού. Η δική μου είναι πάνω πάνω και είναι κάτι που το ξέρω από την πρώτη στιγμή. Γιατί καλούμαι κάθε μέρα να παλέψω με όλα αυτά τα παιδιά της Πολιτικής Προστασίας και να πάρω δύσκολες αποφάσεις που αφορούν την ανθρώπινη ζωή”, είπε, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν θέλει να κάνει πολιτική καριέρα και ότι παραμένει άνθρωπος του καθήκοντος.

“Δεν θέλω να κάνω πολιτική καριέρα. Μοιράστηκα με τον πρωθυπουργό ένα όραμα για τη δημιουργία ενός εθνικού μηχανισμού για να μπορέσουμε να θωρακίσουμε τη χώρα απέναντι στην κλιματική απορρύθμιση”, σημείωσε και προσέθεσε: “Παραμένω κρατικός λειτουργός, ένας άνθρωπος του καθήκοντος”.

Τέλος, συγκινημένος είπε: “Δεν υποβαθμίσαμε καμία πυρκαγιά, κάθε σπίτι που χάνεται για εμάς είναι μία μαχαιριά”.