Μακραίνει η λίστα των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Κύπρο. Είκοσι ένα νέα περιστατικά ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, με τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων να ανέρχεται, με τα νέα δεδομένα, στα 116 (συμπεριλαμβάνονται και τα τρία περιστατικά στις βρετανικές Βάσεις). 

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε από τον μοριακό ιολόγο, Δρα Λεόντιο Κωστρίκη, τα σημερινά θετικά κρούσματα αφορούν: 

– Δώδεκα άτομα που εντοπίστηκαν μέσω της ιχνηλάτησης επαφών ήδη επιβεβαιωμένων περιστατικών

– Τρία άτομα που συνδέονται με το Γενικό Νοσοκομείο Πάφου

– Έξι άτομα που επέστρεψαν από τρεις ευρωπαϊκές χώρες και εκδήλωσαν συμπτώματα.

Σύμφωνα με τον Δρα Κωστρίκη, τρία άτομα νοσηλεύονται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού και δύο άτομα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Δύο εκ των ασθενών, όπως είπε, είναι διασωληνωμένοι σε κρίσιμη, αλλά σταθερή κατάσταση.

Δύο ορφανά κρούσματα

Χρειάζεται ενδελεχής διερεύνηση, τόνισε ο Λεόντιος Κωστρίκης, για δύο «ορφανά» κρούσματα, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για πολύ σοβαρό ζήτημα, αφού στα ορφανά κρούσματα είναι δύσκολο να βρεθεί επιδημιολογική σχέση με άλλα κρούσματα.

Δεν υπάρχουν ασθενείς που αναμένεται να λάβουν σύντομα εξιτήριο, ανέφερε ακόμη ο κ. Κωστρίκης. Υπάρχουν, εξήγησε, δεκαπέντε άτομα στο νοσοκομείο αναφοράς στην Αμμόχωστο, δύο εκ των οποίων είναι στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας με αυξημένες ανάγκες οξυγόνου. Σε ό.τι αφορά τα άτομα που βρίσκονται σε καραντίνα. θα δώσουν δείγμα μόνο εάν παρουσιάσουν συμπτώματα.

Εξετάζεται, πρόσθεσε, το ενδεχόμενο επέκτασης της εξέτασης αποτελεσμάτων σε άλλα επιστημονικά κέντρα πέραν του Ινστιτούτου Γενετικής και Νευρολογίας, αλλά θα πρέπει να διασφαλίζεται η ποιότητα των αποτελεσμάτων.

Ερωτηθείς για το πόσα κρίσιμα περιστατικά μπορεί να αντιμετωπίσει το σύστημα υγείας της Κύπρου, ο κ. Κωστρίκης ανέφερε ότι ο σκοπός των μέτρων που εφαρμόζονται σήμερα και αυτών που θα ανακοινωθούν απόψε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι η αποσυμφόρηση των ιατρικών υπηρεσιών ώστε να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν, καθώς και η εκρίζωση της λοίμωξης στην Κύπρο.