Με σχεδόν 20.000 θανάτους, οι ΗΠΑ είναι πλέον στην κορυφή του πένθιμου παγκόσμιου καταλόγου του κορωνοϊού, καταγράφοντας 508.126 κρούσματα, σχεδόν το 30% παγκοσμίως και μάλιστα με χαμηλό ποσοστό τέστινγκ.

Πάνω από 2.100 άτομα έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο, ανεβάζοντας τον αριθμό στους 19.827, ενώ περισσότεροι από 10.927 παραμένουν σε κρίσιμη κατάσταση, προμηνύοντας συνέχιση του υψηλού ρυθμού των θανάτων.
 
Στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, το τελευταίο 24ωρο έχασαν τη ζωή τους 783 άτομα, όμως η κατάσταση συνεχίζει να σταθεροποιείται, σε σχέση με τα ποσοστά εισαγωγών στα νοσοκομεία και τις μονάδες εντατικής θεραπείας, δείχνοντας ότι η επιδημία στην πολιτεία έχει φτάσει σε πλατό.
 
«Μπορείτε να δείτε τους αριθμούς να σταθεροποιούνται, όμως αυτό γίνεται με τρομακτικούς ρυθμούς, που σημαίνουν απώλεια ζωών και πόνο», είπε στην καθημερινή συνέντευξη Τύπου ο κυβερνήτης Άντριου Κουόμο, που για μια ακόμη φορά απάντησε αρνητικά στο ερώτημα αν θα είναι υποψήφιος για την αντιπροεδρία των ΗΠΑ.
 
«Κρατήσαμε τα πολιτικά εκτός της κρίσης κι εργάστηκα σκληρά για να το πετύχω», πρόσθεσε.
 
Ο Δήμαρχος Νέας Υόρκης –με τα περισσότερα κρούσματα και νεκρούς σ’ όλη τη χώρα- Μπιλ ΝτιΜπλάζιο, ανακοίνωσε το Σάββατο ότι τα δημόσια σχολεία θα παραμείνουν κλειστά μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς, λέγοντας ότι δεν εξυπηρετεί σε τίποτε να φέρουν τους μαθητές πίσω το Μάιο και μετά να υποχρεωθούν να διακόψουν τα μαθήματα, γιατί σίγουρα θα παρουσιάζονται μεμονωμένα κρούσματα.
 
Ο κυβερνήτης Κουόμο αμφισβήτησε τη δικαιοδοσία του δημάρχου να λάβει τέτοια απόφαση, λέγοντας ότι ανήκει σ’ αυτόν και δεν πρόκειται να ληφθεί σύντομα, αφού δεν είναι σε θέση να προβλέψει τις συνθήκες που θα επικρατούν το Μάιο ή τον Ιούνιο.
 
Τόνισε, επίσης, ότι η απόφαση θα πρέπει να ληφθεί σε συντονισμό με όλες τις περιφέρειες της μητροπολιτικής περιοχής, οι οποίες γειτνιάζουν με το δήμο Νέας Υόρκης.
 
Ο πρόεδρος Τραμπ, που θα περάσει το Πάσχα στο Λευκό Οίκο, παρακολουθώντας τη θεία λειτουργία από το διαδίκτυο, είπε την Παρασκευή ότι κοιτάζει για την ημερομηνία που θα λειτουργήσει ξανά η χώρα, όμως «δεν θα κάνουμε κάτι, μέχρι να γνωρίζουμε πως δεν θα διακινδυνεύει η υγεία της χώρας».

Πηγή: ΑΠΕ