Σε τρίωρη πανσυδικαλιστική στάση εργασίας κατέρχονται αύριο από τις 12 το μεσημέρι μέχρι και τις 15:00 το απόγευμα όλες οι συντεχνίες και οι εργαζόμενοι για το θέμα της ΑΤΑ, αφού ως γνωστόν δεν κατέστη εφικτή η επίτευξη συμφωνίας στον διάλογο που ολοκληρώθηκε άδοξα, με τις εργοδοτικές οργανώσεις.

Για την ιστορία αξίζει να αναφερθεί ότι η τελευταία παναπεργία που έγινε στην Κύπρο, ήταν την δεκαετία του 60’ με αίτημα την ανάγκη θέσπισης της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής.

Αύριο για τρείς ώρες θα διακόψουν την εργασία τους όλες οι υπηρεσίες του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα, αλλά και επιχειρήσεις στον ιδιωτικό τομέα, κυρίως όσες διατηρούν συλλογικές συμβάσεις ή υπάρχει η ΑΤΑ, με βασικό αίτημα την απόδοση της στο σύνολο της, ως αντιστάθμισμα στην ακρίβεια και τον πληθωρισμό.

Θα ακολουθήσουν συγκεντρώσεις στη μία η ώρα σε όλες τις πόλεις.
Από την παναπεργία επηρεάζονται σημαντικοί τομείς για τους οποίους έχει γίνει και σχετική ενημέρωση. Το Υπουργείο Μεταφορών ενημέρωσε το κοινό που χρησιμοποιεί λεωφορεία ότι δεν θα εκτελεστούν οποιαδήποτε δρομολόγια των τακτικών γραμμών μεταξύ των ωρών 12:00 – 15:00.

Τα λεωφορεία που μεταφέρουν μαθητές από Γυμνάσια, Λύκεια και Τεχνικές Σχολές θα είναι στα σχολεία στις 11:30 το πρωί για να παραλάβουν τους μαθητές και να τους μεταφέρουν στους προορισμούς τους.

Με τη λήξη της απεργίας, μετά τις 15:00, οι προκαθορισμένες διαδρομές που αφορούν στη μεταφορά μαθητών όπως Προαιρετικά, Ενιαία Ολοήμερα και ΚΙΕ, θα εκτελούνται κανονικά.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της ΠΟΕΔ, τα παιδιά στα δημοτικά θα παραμείνουν στις σχολικές μονάδες. Στις 12 η ώρα το μεσημέρι οι δάσκαλοι που θα απεργούν θα βρίσκονται έξω από τις τάξεις, θα διακοπούν δηλαδή τα μαθήματα, αλλά θα έχουν την ευθύνη επιτήρησης των παιδιών μέχρι να σχολάσουν. Κανονικά θα λειτουργήσουν τα προαιρετικά και ενιαία ολοήμερα σχολεία.

Στα αεροδρόμια κατά τη διάρκεια της απεργίας ήταν προγραμματισμένες εννέα αφίξεις και επτά αναχωρήσεις στην Λάρνακα, ενώ στο αεροδρόμιο Πάφου ήταν προγραμματισμένες τρείς αφίξεις και τρείς αναχωρήσεις Οι αρμόδιοι έχουν προχωρήσει σε επαναπρογαμματισμό των πτήσεων, έτσι ώστε είτε να φτάσουν πριν τις 12, είτε μετά τις 3 που ολοκληρώνεται η στάση εργασίας.

Οι επιβάτες έχουν ήδη ενημερωθεί και εκκρεμούν να γίνουν διευθετήσεις για άλλες δύο πτήσεις. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανατρέξουν στην ιστοσελίδα των Κυπριακών Αεροδρομίων, όπου θα εντοπίσουν το επικαιροποιημένο πτητικό πρόγραμμα ή να επικοινωνήσουν με τις αεροπορικές εταιρείες.

Όπως ανακοίνωσε ο Δήμος Λευκωσίας κατά τη διάρκεια της απεργίας θα παραμείνουν κλειστά τα ταμεία και τα γραφεία του Δήμου.