Τρεις κοινότητες της επαρχίας Λεμεσού ξεχώρισαν στα χθεσινοβραδινά Περιβαλλοντικά βραβεία τα οποία δόθηκαν σε ειδική τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Άγιος  Θεόδωρος Πιτσιλιάς, ο Λουβαράς και το Πισσούρι.

Στον Άγιο Θεόδωρο Πιτσιλιάς δόθηκε η ειδική τιμητική διάκριση, «Το Χρυσό Αγρινό» για το 2022, αφού συγκέντρωσε την υψηλότερη βαθμολογία από όλα τα υποψήφια έργα στις κοινότητες σε όλες τις κατηγορίες.

Στην κοινότητα έγιναν πολλές δράσεις που συμβάλουν στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση.

Συγκεκριμένα έγινε φύτευμα λουλουδιών εντός της κοινότητας, δεντροφυτεύσεις καθώς και εκστρατεία καθαριότητας του χωριού από εθελοντές.

Η κοινότητα έχει ετοιμάσει παράλληλα ένα χάρτη στον οποίο καταγράφονται όλες οι τοποθεσίες και τα μονοπάτια που μπορεί να επισκεφθεί κάποιος στον Άγιο Θεόδωρο της Πιτσιλιάς.

Βραβείο απονεμήθηκε και στην κοινότητα του Λουβαρά, η οποία έχει σχεδιάσει την δημιουργία ενός μονοπατιού της φύσης για άτομα με αναπηρία στο κρατικό δάσος του Κακομάλλη.

Οι διαδικασίες για την δημιουργία του μονοπατιού είναι σε προχωρημένο στάδιο και υπολογίζεται μέσα στα τρία επόμενα χρόνια να είναι έτοιμο.

Το μονοπάτι, το οποίο θα είναι το μοναδικό στην Κύπρο και θα δημιουργηθεί σε ένα ειδυλλιακό τοπίο, αναμένεται να κοστίσει ένα εκατομμύριο ευρώ.

Όσον αφορά στην κοινότητα Πισσουρίου, δόθηκε πράσινο βραβείο για την προώθηση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Erasmus + και Τοπικών Οικολογικών Προϊόντων.

Συγκεκριμένα η κοινότητα προωθεί την ανάπτυξη καλλιεργειών με αρωματικά κυπριακά φυτά όπως λεβάντα και ρίγανη και στο πλαίσιο των προγραμμάτων του Erasmus, φοιτητές επισκέπτονται την κοινότητα και ενημερώνονται σχετικά.

Χθες βράδυ τιμήθηκαν και δύο Δήμοι της Λεμεσού για την περιβαλλοντική τους δράση.

Ο Δήμος Λεμεσού βραβεύθηκε για την υπηρεσία του Park and Ride και για την ανάπλαση 4 πλατειών του κατά το 2022 ενώ ο Δήμος του Ύψωνα για το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης περιβαλλοντικών δεδομένων που έχει δημιουργήσει και θέσει σε λειτουργεία καθώς και για την υιοθέτηση του σχεδίου βιώσιμης αστικής κινητικότητας Λεμεσού.

Η Ειδική Χρυσή Τιμητική Διάκριση «Χρυσό Κέδρο» για το 2022 των Παγκύπριων Περιβαλλοντικών Βραβείων για Οργανισμούς & Επιχειρήσεις απονεμήθηκε στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, ως ο οργανισμός ο οποίος συγκέντρωσε την υψηλότερη βαθμολογία από όλες τις υποψηφιότητες.

Τα Παγκύπρια Περιβαλλοντικά Βραβεία για Οργανισμούς & Επιχειρήσεις καθιερώθηκαν με πρωτοβουλία του Κυπριακού Κέντρου Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (ΚΥΚΠΕΕ) της Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού σε συνεργασία με την Επίτροπο Περιβάλλοντος, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), την Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ), τον Σύνδεσμο Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου (ΣΤΕΚ) και τον Οργανισμό Γυναικών Επιχειρηματιών Επαγγελματιών Κύπρου (ΟΓΕΕ) Λεμεσού.

Για το 2022 βραβεύθηκαν 12 Πράσινοι Δήμοι και 5 Πράσινες Κοινότητες της Κύπρου για τα περιβαλλοντικά τους έργα και συνολικά 20 Οργανισμοί και Επιχειρήσεις.