Νέο πακέτο βοήθειας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων για στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία και το Ισραήλ ενέκρινε η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων.

Μετά από μήνες συζητήσεων εγκρίθηκαν νομοσχέδια που προβλέπουν βοήθεια ύψους εννενήντα πέντε δισεκατομμυρίων δολαρίων, εκ των οποίων τα εξήντα δισεκατομμύρια θα πάνε στην Ουκρανία.

Οικονομικά θα ενισχυθεί επίσης η Ταϊβάν και άλλοι σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών.

Την απόφαση του Αμερικανικού Κογκρέσου χαιρέτισε ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός, Βενιαμίν Νετανιάχου. Ανέφερε ότι η έγκριση του νομοσχεδίου “αποδεικνύει ισχυρή διακομματική υποστήριξη προς το Ισραήλ και υπερασπίζεται τον δυτικό πολιτισμό”.

Χθες βράδυ, χιλιάδες Ισραηλινοί σε αρκετές πόλεις της χώρας, διαδήλωσαν, ζητώντας την επίτευξη συμφωνίας για την απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατά η Χαμάς, αλλά και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Στο Τελ Αβίβ, οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως «εκείνος που τους εγκατέλειψε, πρέπει να τους φέρει πίσω», αναφερόμενοι στον πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε ότι τα νομοσχέδια που ενέκρινε η αμερικανική Βουλή θα βαθύνουν τις κρίσεις σε όλο τον κόσμο.

Η Μαρία Ζαχάροβα χαρακτήρισε τη στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο ως άμεση χορηγία σε τρομοκρατική δραστηριότητα, ενώ, για τη βοήθεια προς το Ισράηλ, είπε οτι θα κλιμακώσει και θα αυξήσει την ένταση στην περιοχή. Χαρακτήρισε, επίσης, τη βοήθεια προς την Ταϊβάν, ως ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας.