Την έγκριση του πρώτου εμβολίου που προστατεύει βρέφη και ηλικιωμένα άτομα από τη νόσο του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV), ανακοίνωσε την Παρασκευή η Κομισιόν, με την Επίτροπο Υγείας Στέλλα Κυριακίδου να υπογραμμίζει σε δήλωσή της τη σημασία του νέου εμβολίου, καθώς ο RSV είναι η κύρια αιτία νοσηλείας παιδιών στην ΕΕ.

«Πρόκειται για το πρώτο εγκεκριμένο από την ΕΕ εμβόλιο RSV που προστατεύει όχι μόνο τους ηλικιωμένους αλλά και τα βρέφη, ήδη από τη γέννηση τους», σημείωσε η κ. Κυριακίδου, προσθέτοντας πως το εμβόλιο μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη σοβαρών συνεπειών του ιού για τις ευάλωτες ομάδες ενόψει του φθινοπώρου και του χειμώνα.

«Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα παιδιά μας για τα οποία ο RSV αποτελεί την κύρια αιτία νοσηλείας στην ΕΕ», υπογράμμισε, επισημαίνοντας πως η έγκριση του εμβολίου αποτελεί μέρος των δράσεων με τις οποίες η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας τηρεί την υπόσχεση για αντιμετώπιση των απειλών κατά της υγείας, και προσθέτοντας ότι προσβλέπει στην χρήση του εμβολίου από τα κράτη μέλη στο πλαίσιο των εθνικών εκστρατειών εμβολιασμού.

Το Abrysvo είναι το πρώτο εμβόλιο που προστατεύει τους ηλικιωμένους και τα βρέφη ηλικίας έως έξι μηνών σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κομισιόν, και η έγκρισή του θεωρείται σημαντική λόγω των αυξημένων λοιμώξεων από RSV στην ΕΕ τον περασμένο χειμώνα. Το εμβόλιο θα συμβάλλει στην ενίσχυση της ανοσολογικής απόκρισης στον ιό, προστίθεται.

Η εξουσιοδότηση από την Κομισιόν για κυκλοφορία του εμβολίου στην αγορά κατέστη δυνατή μετά την αυστηρή αξιολόγηση του στο πλαίσιο του μηχανισμού ταχείας αξιολόγησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, σημειώνεται. Η Επιτροπή, προστίθεται, επιτάχυνε τις διαδικασίες λόγω της ανάγκης πρόληψης της λοίμωξης από RSV στα παιδιά.

Ο RSV είναι ένας κοινός αναπνευστικός ιός που συνήθως προκαλεί ήπια συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα. Οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν μέσα σε μία έως δύο εβδομάδες, αλλά ο RSV μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις για ευάλωτα άτομα, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων και ατόμων με πνευμονική ή καρδιακή νόσο και διαβήτη.

Πηγή: ΚΥΠΕ