Τα εγκαίνια του νέου μαγνητικού τομογράφου, του καινούργιου μηχανήματος στο Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής (SPECT-CT) και του νέου σύγχρονου ψηφιακού αγγειογράφου, τέλεσε σήμερα ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας

Όπως τόνισε ο Υπουργός ο μαγνητικός τομογράφος που εγκαταστάθηκε και λειτουργεί, κόστισε 2,4 εκατομμύρια ευρώ, περιλαμβανομένης της περιόδου συντήρησης του. Είναι της πιο σύγχρονης τεχνολογίας, με πολλές δυνατότητες και αποτελεί ένα πολυεργαλείο υποστήριξης όλων των Ιατρικών Ειδικοτήτων, αλλά κυρίως για το ΤΑΕΠ και τους εσωτερικούς ασθενείς.

Η λειτουργία του θα βοηθήσει στην έγκαιρη διάγνωση και θα τερματίσει την ταλαιπωρία ασθενών που μεταφέρονταν είτε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, είτε στον ιδιωτικό τομέα.

Ειδικά, τα  μικρά παιδιά, μπορούν πλέον να τυγχάνουν εξέτασης μαγνητικής τομογραφίας υπό αναισθησία και με ασφάλεια, στο Νοσοκομείο που νοσηλεύονται, χωρίς να χρειάζεται να διακομισθούν σε άλλο Νοσοκομείο.

Ο ΥΠΥΓ εξεφρασε τη χαρά του και για την απόκτηση καινούργιου μηχανήματος στο Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής (SPECT-CT), αξίας €807.000, το οποίο είναι ένα από τα τρία τέτοια μηχανήματα που υπάρχουν σε ολόκληρη την Κύπρο, καθώς και νέος σύγχρονος ψηφιακός αγγειογράφος (1,4 εκ. ευρώ), ο οποίος θα βοηθήσει στην περαιτέρω ανάπτυξη της Επεμβατικής Καρδιολογίας.

Τόνισε πως επιπρόσθετα, σε εξέλιξη βρίσκεται και η προκήρυξη προσφορών για νέο υπερσύγχρονο αξονικό τομογράφο 256 τομών, ο οποίος θα είναι πιο γρήγορος από τον υφιστάμενο, με περισσότερη ευκρίνεια, θα μπορεί να εκτελεί αγγειογραφίες στεφανιαίων αγγείων και παράλληλα θα επιβαρύνει με χαμηλότερες δόσεις ακτινοβολίας τους ασθενείς.