Ο Πρόεδρος  Αναστασιάδης, συνοδευόμενος από τη σύζυγο του Άντρη Αναστασιάδη, έφτασε στο Βατικανό, όπου θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη και αύριο Δευτέρα στις 10 το πρωί (ώρα Κύπρου), ο  θα έχει συνάντηση στην Αγία Έδρα με τον Πάπα Φραγκίσκο Α’.
Κατά τη συνάντηση τους, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα ενημερώσει τον Πάπα Φραγκίσκο για την παρούσα κατάσταση στο Κυπριακό, ενώ θα τους απασχολήσουν, επίσης, θέματα που άπτονται της Κλιματικής Αλλαγής και ιδιαίτερα της πρωτοβουλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας για αντιμετώπιση των συνεπειών της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Ανάμεσα σε άλλα, θα συζητηθεί το Μεταναστευτικό και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κυπριακή Δημοκρατία με τη συνεχώς αυξανόμενη ροή μεταναστών που παράτυπα διέρχονται της πράσινης γραμμής προς τις ελεύθερες περιοχές, προερχόμενοι από την Τουρκία μέσω κατεχομένων, η οποία συστηματικά εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό έναντι της Κύπρου.

Θα συζητηθούν, επίσης, οι περιφερειακές εξελίξεις και οι διμερείς σχέσεις Κύπρου – Bατικανού.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό του Βατικανού Καρδινάλιο, Πιέτρο Παρολίν, και τον Υπουργό Εξωτερικών, Αρχιεπίσκοπο Πολ Γκάλαχερ.

Το βράδυ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα παρευρεθεί σε δείπνο που παραθέτει προς τιμή του ο Πρέσβης της Κύπρου στο Βατικανό Γιώργος Πουλλίδης, παρουσία και του Πρωθυπουργού της Αγίας Έδρας, κατά το οποίο θα γίνει παρασημοφόρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον Πρωθυπουργό Παρολίν με το Περιδέραιο του Τάγματος Ιπποτών του Πάπα Πίου Θ’.

Κατά τις επαφές του στην Αγία Έδρα, τον Πρόεδρο Αναστασιάδη συνοδεύουν ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος, ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας  Παντελής Παντελίδης, η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Νιόβη Παρισινού και υπηρεσιακοί παράγοντες.