Σύμφωνα με τα δεδομένα από τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας, τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού SARS-CoV-2 είναι 2 από σύνολο 1490 εργαστηριακών διαγνώσεων.

Τα νέα περιστατικά COVID-19 κατανέμονται ως εξής:

• Από το πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας για την εξέταση 20,000 επαγγελματιών έχουν ολοκληρωθεί σήμερα 496 εργαστηριακές διαγνώσεις από τα συμβαλλόμενα εργαστήρια, με κανένα θετικό αποτέλεσμα,

• Από σύνολο 66 διαγνώσεων από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, δεν προέκυψε κανένα θετικό.

• Από σύνολο 275 διαγνώσεων από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων, δεν εντοπίστηκε κανένα κρούσμα,

• Από 97 δείγματα που λήφθηκαν από άτομα που επέστρεψαν από το εξωτερικό της προηγούμενες μέρες, εντοπίστηκαν δύο θετικά κρούσματα

• Από σύνολο 599 εργαστηριακών εξετάσεων από ιδιωτική πρωτοβουλία, δεν εντοπίστηκαν κρούσματα

Από το πρόγραμμα των 20,000 εργαστηριακών διαγνώσεων ολοκληρώθηκαν από το Σάββατο, 11 Απριλίου, και μέχρι σήμερα η ώρα 4 το απόγευμα, συνολικά 19471 εργαστηριακές εξετάσεις.

Με βάση και τα σημερινά δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 874, περιλαμβανομένων και των δέκα που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις.

Απαντώντας σε ερώτηση για τον δείκτη μεταδοτικότητας του ιού, ο κ. Κωστρίκης ανέφερε πως τον Μάρτιο που εμφανίστηκε ο ιός, ο δείκτης ήταν 3,7 με 4. Τώρα είναι γύρω στο 0,5, που δείχνει ότι φθίνει ο ιός στην κοινότητα.

Σχολιάζοντας την παράδοση της νέας ΜΕΘ του ΓΝ Λευκωσίας, ο Επιστημονικός Διευθυντής, Διεύθυνσης Λευκωσίας ΟΚΥπΥ, Μάριος Λοϊζου, ανέφερε πως αποτελεί παράδειγμα της ενότητας και της συνεργασίας σε εθνικό επίπεδο. «Γεγονός πρωτόγνωρο», είπε χαρακτηριστικά. Αποκάλυψε επίσης πως έχουν δημιουργηθεί άλλες δύο νέες μονάδες στο ΓΝ Λευκωσίας.

O Δρ. Λοϊζου σημείωσε, τέλος, πως οι διασωληνωμένοι ασθενείς ανέρχονται στους πέντε στην Κύπρο, ενώ στο Νοσοκομείο Αναφοράς νοσηλεύονται έντεκα άτομα και  σήμερα έχουν δοθεί δύο εξιτήρια.