Το κράτος και ιδιαίτερα το Υπουργείο Εσωτερικών θα πρέπει να αναλάβουν άμεσα τις ευθύνες τους για να βρεθούν λύσεις για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών και Προσφύγων «Πουρνάρα» στην Κοκκινοτριμιθιά.

Αυτή είναι η διαπίστωση της Επιτρόπου Διοικήσεως, Μαρίας Στυλιανού Λοττίδη, μέσα από νέα έκθεση της, στην οποία τονίζονται για πολλοστή φορά τα προβλήματα. Στην έκθεση γίνεται λόγος για «υποδομές διαβίωσης που απολήγουν σε εξευτελιστική μεταχείριση». Σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι υπάρχει ανεπάρκεια ζεστού νερού και δυσλειτουργία των αποχετευτικών συστημάτων.

Σε σημερινές της δηλώσεις η κ. Λοττίδου τονίζει ότι το βασικότερο ζήτημα είναι ο υπερπληθυσμός, καθώς για ένα χώρο που μπορεί να δεχθεί περί τα 1200 άτομα, πλέον έχουν ξεπεράσει οι διαμένοντες τους 2400 πολλοί εκ των οποίων διαμένουν σε σκηνές.

Τονίζει ακόμα ότι τα ασυνόδευτα παιδιά, που ξεπερνούν τα 310 πρέπει να μεταφερθούν σε ξεχωριστό χώρο, υπενθυμίζοντας ότι πριν από μερικές μέρες υπήρξε και επεισόδιο μαχαιρώματος μεταξύ ανηλίκων.

Υπενθυμίζεται ότι για το θέμα τοποθετήθηκε με καυστική ανακοίνωση της και η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Δέσπω Μιχαηλίδου, η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι το πρωινό των παιδιών αποτελείται από ένα μόνο μικρό κομμάτι ψωμί και ότι το απόγευμα παραχωρείται σε κάθε παιδί ένα μικρό μπουκαλάκι νερό για ολόκληρη τη μέρα. Πέραν των 300 παιδιών σημειώνει, έχουν στη διάθεση τους 2 τουαλέτες και 1 ντουζιέρα.

Το «Πουρνάρα» επισκέφθηκε σήμερα και αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ, με τον βουλευτή του κόμματος Άριστο Δαμιανού να δηλώνει ότι τα ασυνόδευτα παιδιά παραμένουν στο Κέντρο για πέντε ή και έξι μήνες και πως αντιστοιχεί ένας λειτουργός του γραφείου κοινωνικής ευημερίας για κάθε 180 παιδιά. Δεκαπέντε παιδιά διαμένουν σε ένα υποστατικό, όπως είπε, και κοιμούνται στο πάτωμα με μία στρατιωτική κουβέρτα.