Ο μακάβριος απολογισμός της πανδημίας γίνεται ολοένα βαρύτερος, καθώς σχεδόν 37.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν χάσει τη ζωή τους από την ασθένεια του κορωνοϊού. 

H πανδημία συνεχίζει να πλήττει βαρύτατα την Ευρώπη. Η Ιταλία έσπασε το φράγμα των 11.000 θανάτων. Στην Ισπανία καταγράφηκαν 812 νέοι θάνατοι μέσα σε 24 ώρες, με τις αρχές να απαγορεύουν τις επιμνημόσυνες δεήσεις και να περιορίζουν στους τρεις τους ανθρώπους που μπορούν να παρευρίσκονται σε κηδείες.

Ρώμη, Ιταλία – Γιατροί μεταφέρουν ασθενή με κορωνοϊό © ANDREAS SOLARO/AFP/Getty

Στη Γαλλία, 418 νεκροί προστέθηκαν στη μακριά λίστα των θυμάτων του ιού στη χώρα. 

Σε 61.913 αυξήθηκε ο επιβεβαιωμένος αριθμός των κρουσμάτων στη Γερμανία, όπου 583 άνθρωποι έχουν πεθάνει από την Covid-19 ως τώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ (RKI). Τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 4.615 σε σύγκριση με το προηγούμενο 24ωρο, ενώ ο αριθμός των νεκρών κατά 128.

Ο ιός προελαύνει ανεξέλεγκτος και στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου πάνω από 3.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την πανδημία, την ώρα που αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων ξεπερνά τις 163.000, σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς.

Στο Μεξικό, η κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ανακοινώνοντας την επιβολή αυστηρότερων μέτρων, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων ξεπέρασε τα 1.000 και οι θάνατοι ανήλθαν σε 28.  Έτσι, αναστέλλονται όλες οι μη απαραίτητες δραστηριότητες μέχρι το τέλος Απριλίου, ενώ το όριο των ανθρώπων που μπορούν να συμμετέχουν σε δημόσιες συγκεντρώσεις περιορίζεται σε 50.  Ειδικά οι άνθρωποι πάνω από 60 ετών και όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πρέπει να τηρήσουν αυστηρά τη σύσταση των αρχών να μείνουν σπίτι, τόνισε το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Στην Τουρκία, εκστρατεία εθνικής αλληλεγγύης ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν αναφέροντας ότι ο ίδιος προσφέρει εφτά μηνιαίους μισθούς του για τον σκοπό αυτό. Σε διάγγελμά του μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι οι υποδομές υγείας της Τουρκίας τόσο σε προσωπικό όσο και σε φάρμακα αλλά και σε μονάδες εντατικής θεραπείας είναι πολύ καλύτερες σε σύγκριση με άλλες χώρες, προσθέτοντας ότι η χώρα του έλαβε μέτρα για τον κορωνοϊό πολύ νωρίτερα. Ανέφερε ότι για να ενισχυθούν τα υφιστάμενα νοσοκομεία ανοίγουν και άλλα, ενώ αυξάνονται και τα μέτρα σταδιακά. Όπως είπε δεν υπάρχει πρόβλημα ούτε στον τομέα των τροφίμων.

Αύξηση των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορωνοϊό καταγράφηκε χθες στην Κίνα, εξέλιξη που αντέστρεψε την τάση μείωσης των προηγούμενων τεσσάρων ημερών. Όπως γνωστοποίησε η Εθνική Επιτροπή Υγείας, τη Δευτέρα καταγράφηκαν στην ηπειρωτική Κίνα 48 νέα. Και τα 48 κρούσματα ήταν «εισαγόμενα», σύμφωνα με την ορολογία που χρησιμοποιούν οι κινεζικές αρχές. Δεν αναφέρθηκε κανένα κρούσμα μετάδοσης του κορωνοϊού εντός της χώρας, ενώ η πόλη Ουχάν της επαρχίας Χουμπέι, από όπου άρχισε η πανδημία, δεν κατέγραψε κανένα νέο κρούσμα για έβδομη συνεχόμενη μέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής του υπουργείου Υγείας της Κίνας.