Σύμφωνα με τον Δρα Λεόντιο Κωστρίκη, Καθηγητή Μοριακής Ιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid19, σήμερα Σάββατο 11 Απριλίου, είναι  21 σε σύνολο  εργαστηριακών 811 διαγνώσεων.
«Ο αριθμός των σημερινών νέων κρουσμάτων συμβαδίζει με την εκτίμηση ότι ο δρόμος που ακολουθούμε είναι ο σωστός,  όμως δεν έχουμε φτάσει ακόμη στο τέρμα», πρόσθεσε.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για:

  •  10 άτομα που εντοπίστηκαν μέσω ιχνηλάτησης επαφών ήδη επιβεβαιωμένων περιστατικών
  •  1 άτομο που επέστρεψε από ταξίδι
  •  10 άτομα των οποίων το ιστορικό διερευνάται

Με βάση και τα σημερινά δεδομένα, τα κρούσματα ανέρχονται συνολικά σε 616, συμπεριλαμβανομένων και των 10 που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις.

Τα  συνολικά επιβεβαιωμένα κρούσματα εντοπίστηκαν μετά από τη διενέργεια 17119 εργαστηριακών αναλύσεων, ενώ 61 από τα άτομα που εντοπίστηκαν θετικά στον ιό και νοσηλεύτηκαν, έχουν αποθεραπευτεί.

Η κατάσταση στις ΜΕΘ, πόσοι πήραν εξιτήριο

Ο Δρ Μάριος Λοΐζου, Επιστημονικός Διευθυντής, Διεύθυνσης Λευκωσίας ΟΚΥπΥ, ανέφερε πως, σύμφωνα με τα στοιχεία μέχρι τις 3 το απόγευμα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου (το νοσοκομείο αναφοράς) νοσηλεύονται 28 άτομα, εκ των οποίων 4 στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Δόθηκαν επίσης 3 εξιτήρια.

Πρόσθεσε πως συνολικά οχτώ άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα, δύο στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και έξι στη ΜΕΘ Λευκωσίας. 
«Η κατάσταση όλων αυτών των ασθενών μέχρι τη στιγμή αυτή είναι κρίσιμη, αλλά σταθερή.  Στα υπόλοιπα νοσηλευτήρια, συνολικά σε θάλαμο νοσηλεύονται πέντε επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού».

Τέλος, ο Δρ Λοΐζου είπε πως, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, οι οποίες βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο επίκεντρο της πανδημίας, «σε αρκετές χώρες παρατηρείται σήμερα μια σταθεροποίηση, με αποτέλεσμα τη συνέχιση των συζητήσεων για άρση των περιοριστικών μέτρων. Αυτό ανάγκασε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να επανέλθει, με επίσημη τοποθέτηση του Διευθυντή του, ο οποίος προειδοποίησε πως, παρά το ότι θα ήθελε να  δει μια χαλάρωση εκεί όπου αυτό είναι εφικτό, μια πρόωρη κατάργηση των μέτρων θα μπορούσε να οδηγήσει σε φονική επανεμφάνιση της πανδημίας».

Πηγή φωτογραφίας: Σταύρος Ιωαννίδης/ΓΤΠ