Μεγάλο ενδιαφέρον υπήρξε αναφορικά με τον διαγωνισμό για  εξασφάλιση 80 χιλιάδων έξυπνων υδρομετρητών που προκήρυξε το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λεμεσού και μετά από αίτημα των ενδιαφερομένων, δόθηκε παράταση στην τελευταία ημερομηνία υποβολής προσφορών, μέχρι τις 3 Μαρτίου.

Όπως ανέφερε στο Κανάλι 6  ο Διευθυντής του ΣΥΛ  Σωκράτης Μεταξάς, θα διατεθούν 12 εκατομμύρια, για την εγκατάσταση και λειτουργία των έξυπνων υδρομετρητών με χορηγία από την ΕΕ.

Σύμφωνα με τον κ. Μεταξά τις επόμενες λίγες μέρες θα προκυρηχθεί διαγωνισμός  για εγκατάσταση αισθητήρων στο δίκτυο Υδατοπρομήθειας, με κονδύλι 600 χιλιάδες ευρώ.

Με τους αισθητήρες το ΣΥΛ, θα λαμβάνει άμεση πληροφόρηση για ποιοτικά χαρακτηριστικά του νερού και τεχνικά δεδομένα, όπως η ροή και η πίεση του νερού μέσα στο δίκτυο

Οι διαδικασίες αυτές εμπιπτούν στην προσπαθεια δημιουργίας του «Έξυπνου Δίκτυο Υδατοπρομήθειας Λεμεσού», που έχει κινήσει το αρμόδιο Συμβούλιο της πόλης, με συνολική χορηγία 13 εκατομμυρίων από την ΕΕ, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ποσό 50 χιλιάδων ευρώ, θα δαπανηθεί για την εγκατάσταση υποδομής για τη δημιουργία Δωματίου Ελέγχου στα κεντρικά Γραφεία του ΣΥΛ.

Επίσης, θα υπάρξει χρηματοδότηση 350 χιλιάδων ευρώ για την ανάπτυξη λογισμικών που θα παρακολουθούν και επεξεργάζονται τον τεράστιο όγκο δεδομένων που θα λαμβάνει το Control Room.

O Διευθυντής του ΣΥΛ μας είπε ότι θα λαμβάνονται μετρήσεις από τον υδρομετρητή κάθε υποστατικού κάθε μια ώρα και από τον κάθε αισθητήρα που θα βρίσκεται σε συγκεκριμένο σημείο του υδρευτικού δικτύου, κάθε πέντε λεπτά.

Κατά τον κ. Μεταξά μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου, το οποίο θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του 2026, προκειμένου να εκταμιευθούν τα χρήματα από την ΕΕ.