Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο σημειώθηκε την Πέμπτη στη Λιβύη κατά την άφιξη του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκου Δένδια, στην Τρίπολη με αποτέλεσμα να ακυρωθεί η προγραμματισμένη του επίσκεψη.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, μόλις ο κ. Δένδιας έφτασε στο αεροδρόμιο της Τρίπολης ενημερώθηκε πως θα τον υποδεχόταν η ΥΠΕΞ της Κυβέρνησης της Λιβύης Νάιλα Μανγκούς, η οποία είχε υπογράψει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Ο κ. Δένδιας ανέμενε να τον υποδεχθεί εκεί ο Πρόεδρος του Προεδρικού Συμβουλίου της χώρας Μωχάμεντ Μένφι και αρνήθηκε να δει την Νάιλα Μανγκούς.

Λίγα λεπτά μετά την προσγείωση του κυβερνητικού αεροσκάφους στην Τρίπολη ο Υπουργός Εξωτερικών ζήτησε την άμεση απογείωση του για τη Βεγγάζη, χωρίς να υπάρξει αποβίβαση. Αρχικά η Τρίπολη δεν ήταν στο πρόγραμμα του ταξιδιού του κ. Δένδια στη Λιβύη. Όμως, πηγές του υπουργείου Εξωτερικών ανέφεραν πως, την παραμονή της επίσκεψης, ο Μένφι είχε ζητήσει να μεταβεί ο Υπουργός και στην Τρίπολη για συνάντηση μαζί του. Η συνάντηση προγραμματίστηκε με την προϋπόθεση να δει μόνο αυτόν και να μην παραβρίσκεται κανείς άλλος.

Όμως, όταν προσγειώθηκε το αεροσκάφος στο αεροδρόμιο της Τρίπολης, περίμενε η Υπουργός Εξωτερικών της Κυβέρνησης της Τρίπολης, με τον Έλληνα Υπουργό να αποφασίζει να αναχωρήσει χωρίς να πραγματοποιηθεί η συνάντηση.

Πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών έκαναν λόγο για «φάουλ πλέι», ενώ σημείωναν πως οι λιβυκές Αρχές θεωρούσαν ότι θα μπορούσαν να εκβιάσουν την κατάσταση, με την αιφνιδιαστική αυτή κίνηση.

Υπενθυμίζεται ότι η κα Μανγκούς, η οποία είναι Yπουργός στην υπηρεσιακή κυβέρνηση της Τρίπολης, υπέγραψε με τον Yπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου την τουρκολιβυκή συμφωνία τον Οκτώβριο, που βασίζεται στο παράνομο τουρκολιβυκό «μνημόνιο» του 2019 το οποίο έχει καταδικαστεί από τη διεθνή κοινότητα.

Θέση της Αθήνας, με την οποία ευθυγραμμίζεται και η Αίγυπτος, είναι η πως η θητεία της Κυβέρνησης της Τρίπολης έχει λήξει και δεν έχει τη νομιμοποίηση να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες που δεσμεύουν το μέλλον της χώρας. Η Κυβέρνηση της Τρίπολης είναι προσωρινή με στόχο να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.