Αναπροσαρμόζεται το επίδομα χαμηλοσυνταξιούχου, πιο γνωστό ως μικρή επιταγή, από τον Απρίλιο σύμφωνα με όσα ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας Αναστασία Ανθούση.

Από τις αποφάσεις αυτές όπως είπε η Υφυπουργός επηρεάζονται συνολικά 18457 νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στα σχέδια για το επίδομα χαμηλοσυνταξιούχου.

Μετά από τις αποκοπές που παρατηρήθηκαν τους προηγούμενους μήνες και τα παράπονα χιλιάδων πολιτών, ανακοινώθηκαν αλλαγές ώστε να επιστραφούν στους χαμηλοσυνταξιούχους ποσά που εγκρίθηκαν χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε η κ. Ανθούση για το επίδομα χαμηλοσυνταξιούχου θα λαμβάνεται υπόψιν η σύνταξη του τρέχοντος έτους, για να αποφευχθούν τα προβλήματα που έχουν παρατηρηθεί. Το μέτρο αυτό θα τεθεί σε ισχύ άμεσα.

Ως αντιστάθμισμα της μείωσης που παρατηρήθηκε στο επίδομα χαμηλοσυνταξιούχων από τον Ιανουάριο φέτος αλλά και λόγω της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των χαμηλοσυνταξιούχων αποφασίστηκε ότι:

– Όσοι είδαν το μικρό επίδομα να μειώνεται σε σχέση με τον περσινό Δεκέμβριο μέχρι και 120 ευρώ θα παραχωρηθεί επιπλέον επίδομα το 2022 ίσο με το ποσό που λάμβαναν τον προηγούμενο χρόνο. Δεν πρέπει όμως να υπάρχει ουσιώδης διαφοροποίηση εισοδημάτων ή σύνθεσης του νοικοκυριού και να ήταν δικαιούχοι της μικρής επιταγής όλο το 2021.

– Για 737 περιπτώσεις που ήταν δικαιούχοι της μικρής επιταγής και λανθασμένα αποκόπηκε τελείως, λόγω της αύξησης της σύνταξης, θα παραχωρηθεί επιπλέον μηνιαίο επίδομα για το 2022 ίσο με αυτό που λάμβαναν το προηγούμενο έτος. Το συνολικό μηναίο εισόδημα, μαζί με το επίδομα όπως είπε η κ. Ανθούση δεν θα υπερβαίνει τον μήνα τα 834 ευρώ για μονήρες συνταξιούχο και για ζεύγος συνταξιούχων τα 1271. Η καταβολή της διαφοράς, θα παραχωρείται σε μηνιαία βάση για το 2022 με αναδρομική ισχύ από τον Ιανουάριο.

– Τρίτο: το συμπληρωματικό εισόδημα δεν θα λαμβάνεται υπόψιν στον υπολογισμό των ορίων για να μην αποκλειστούν ξανά κάποιες κατηγορίες χαμηλοσυνταξιούχων.

Στο εξής το ποσό της φοιτητικής χορηγίας, για συνταξιούχους που έχουν παιδιά που είναι φοιτητές, θα εξαιρείται από τον υπολογισμό των εισοδημάτων για την μικρή επιταγή και το πασχαλινό επίδομα, με αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2022.

Η Υφυπουργός Πρόνοιας υπενθύμισε ότι εντός του ερχόμενου μηνός θα στηριχθούν περισσότερα άτομα με το Πασχαλινό επίδομα μετά την απόφαση για αύξηση των εισοδηματικών ορίων για τους συνταξιούχους. Από αυτό το μέτρο αναμένεται να επωφεληθούν περισσότερα από 5 χιλ. άτομα.