Το θέμα της παραχώρησης κυπριακής υπηκοότητας στον Σαουδάραβα Abdulrahman bin Khalid bin Mahfouz και σε μέλη της οικογένειάς του και της χρήσης του τζετ του επιχειρηματία από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, επαναφέρει το δίκτυο ερευνητικής δημοσιογραφίας OCCRP με εκτενές δημοσίευμα.

Το δημοσίευμα, υπό τον τίτλο «Οι χρυσοί φίλοι και γείτονες του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη», αναφέρει μεταξύ άλλων πως η δεύτερη σύζυγος του επιχειρηματία έλαβε διαβατήριο τον Αύγουστο του 2015, λίγες μέρες αφότου ο κ. Αναστασιάδης χρησιμοποίησε αεροσκάφος της εταιρείας bin Mahfouz για το πρώτο από τα δύο ανεπίσημα ταξίδια στις Σεϋχέλλες.

Το OCCRP συγκεντρώνει όλες τις μέχρι σήμερα δημόσιες πληροφορίες για τις επίμαχες πολιτογραφήσεις και περιέχει λεπτομέρειες σχετικά με τη χρήση του τζετ του μπιν Μαχφούζ από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά και τα ακίνητα που αποκτήθηκαν κοντά στην οικία Αναστασιάδη στη Λεμεσό.

«Ορισμένοι δημόσιοι λειτουργοί και κυπριακά ΜΜΕ επεσήμαναν τη σχέση μεταξύ του Προέδρου, του οποίου το οικογενειακό δικηγορικό γραφείο συμμετείχε βαθιά στην προμήθεια χρυσών διαβατηρίων σε πελάτες, και του Σαουδάραβα επιχειρηματία, του οποίου η απόκτηση ιθαγένειας αμφισβητήθηκε από τον γενικό ελεγκτή», αναφέρει το δημοσίευμα.