Δεν αφορά τον Πρόεδρο της Βουλής πλέον το θέμα της δημοσιοποίησης της λίστας Γιωρκάτζη όπως δήλωσε ο σήμερα στη Βουλή με το πέρας της πρώτης συνεδρίας της ad hoc επιτροπής για τα δάνεια πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων, μετά τις διακοπές του καλοκαιριού.

Ο Δημήτρης Συλλούρης, επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να εφαρμόσει την απόφαση της Βουλής για δημοσιοποίηση της λίστας Γιωρκάτζη, καθώς με βάση τις γνωματεύσεις του Γενικού Εισαγγελέα και της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα μια ενδεχόμενη δημοσιοποίηση των στοιχείων θα ήταν παράνομη.

Με βάση όσα λέχθηκαν στην επιτροπή το θέμα της δημοσιοποίησης της λίστας Γιωρκάτζη παραμένει σε εκκρεμότητα, μέχρι νεοτέρας.

Ο πρόεδρος της Βουλής, έθεσε σήμερα ένα χρονοδιάγραμμα μέχρι το τέλος Οκτωβρίου για να ολοκληρώσει η επιτροπή το έργο της. Θέτοντας το χρονοδιάγραμμα ο κ. Συλλούρης επεσήμανε ότι δεν πρόκειται να γίνει όχημα του προεκλογικού αγώνα που θα ακολουθήσει.

Την παρασκευή η επιτροπή θα συνεδριάσει εκ νέου για να γίνει ιεράρχηση των θεμάτων που θα συζητηθούν και την ερχόμενη Τρίτη, θα αρχίσουν οι συνεδριάσεις της ad hoc, επιτροπής και θα προσκληθούν ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, η Γενική Λογίστρια και ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας ακούστηκαν διάφορες εισηγήσεις. Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, σημείωσε ότι δεν είναι θέμα της επιτροπής η δημοσιοποίηση αλλά της Ολομέλειας. Ο βουλευτής των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, σημείωσε ότι το κόμμα του ζήτησε νομική συμβουλή εάν μπορεί ο πρόεδρος της Βουλής, να μην εφαρμόζει αποφάσεις της Ολομέλειας. Χαρακτήρισε σε δηλώσεις του απαράδεκτη τη στάση του κ. Συλλούρη και τόνισε ότι εάν ήταν στη θέση του θα παραιτείτο.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, τόνισε ότι και οι δύο αποφάσεις της Ολομέλειας υποδεικνύουν άμεση δημοσιοποίηση της λίστας Γιωρκάτζη και κάλεσε τον πρόεδρο της Βουλής να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις της Ολομέλειας. Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Μάριος Μαυρίδης, εισηγήθηκε μια νέα διαδικασία εξέτασης όλων των δανείων των ΠΕΠ και ακολούθως να δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα όσων το αποδεχτούν. Στο σημείο αυτό παρενέβη ο πρόεδρος της Βουλής, καλώντας τον κ. Μαυρίδη εάν το επιθυμεί να δημοσιοποιήσει ο ίδιος προσωπικά τη λίστα Γιωρκάτζη όπως αποφάσισε ο ΔΗΣΥ.
Σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται ότι η έρευνες της Αστυνομίας για το ζήτημα των διαρροών προς το Al Jazeera επικεντρώνονται πλέον στη Βουλή.