Η κυβέρνηση προχωρεί στην ανέγερση νέου χώρου φιλοξενίας στη Μενόγεια, στον χώρο της παλιάς αποθήκης σιτηρών, για όλους ανεξαιρέτως τους αιτητές ασύλου, για όσο διάστημα περιμένουν την εξέταση των αιτήσεών τους.

Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, παρουσιάζοντας, σε διάσκεψη τύπου στο προεδρικό μέγαρο, τη νέα κυβερνητική πολιτική για το θέμα των αιτήσεων ασύλου.

Ο κ. Νουρής επεσήμανε ότι οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και οι δυνατότητες του κράτους περιορισμένες και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το 3,8% του πληθυσμού της Κύπρου είναι αιτητές ασύλου. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, 3.014 φοιτητές αιτήθηκαν άσυλο το 2019 και 2.000 τέλεσαν γάμους που χαρακτηρίζονται ως εικονικοί.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι με τη νέα μεταναστευτική πολιτική, από το 2020 θα μπουν αυστηρές προϋποθέσεις για εγγραφή σε κολέγια, όπως δήλωση σπουδών, τραπεζική εγγύηση για τη διάθεση διδάκτρων για τον πρώτο χρόνο, πιστοποίηση γνώσης αγγλικής γλώσσας και πλαφόν αριθμού εγγραφών.

 Σε ό,τι αφορά τους γάμους, θα απαιτείται πιστοποιητικό ελευθερίας από τον ληξίαρχο, ενώ θα αφαιρείται από κάθε δήμο η δυνατότητα τέλεσης πολιτικών γάμων εάν αποδειχθεί ότι τελεί εικονικούς.

Για τη διέλευση αιτητών ασύλου από τα κατεχόμενα, ο υπουργός Εσωτερικών, αφού επισήμανε ότι το 75% των αιτητών έρχονται από εκεί, ανέφερε ότι μέσω τεσσάρων τροποποιητικών νομοσχεδίων, διασφαλίζεται η νέα μεταναστευτική πολιτική αιτήσεων ασύλου.

Παράλληλα, ο υπουργός είπε ότι η Υπηρεσία Ασύλου ενισχύεται με 33 πρόσωπα, ώστε να αποφευχθούν εγκρίσεις αιτήσεων που δεν ευσταθούν και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Τα νομοσχέδια περιλαμβάνουν, επίσης, μείωση των ημερών εκδίκασης εφέσεων ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου, από 42 σε 10 ημέρες. Με την έκδοση απορριπτικής απόφασης, ο αιτητής θα προωθείται στη χώρα καταγωγής του, εξήγησε ο Νίκος Νουρής.

«Διεκδικούμε, σαν ισότιμο κράτος-μέλος της ΕΕ, στήριξη και βοήθεια, αλλά την τύχη μας θέλουμε να την κρατάμε στα χέρια μας», επεσήμανε τέλος ο υπουργός Εσωτερικών, εκφράζοντας την αξίωση από την ΕΕ να εγκρίνει τη νέα μεταναστευτική πολιτική.

Νίτσα Παύλου