Το Τμήμα Πολεοδομίας & Οικήσεως πρέπει χωρίς άλλη καθυστέρηση, να προβεί στη γνωστοποίηση των ευρημάτων της μελέτης αναφορικά με τη στατικότητα των πολυκατοικιών στους Κυβερνητικούς Οικισμούς, η οποία ολοκληρώθηκε το 2020 αναφέρουν οι Δήμαρχοι Λατσιών, Λευκωσίας, Στροβόλου, Λακατάμιας και Αγλαντζιάς.

Καλούν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον αρμόδιο Υπουργό Εσωτερικών, όπως σε συνεργασία με τη νομοθετική εξουσία και τα πολιτικά κόμματα, αφού εγκύψουν, να ενημερώσουν τις επηρεαζόμενες Τοπικές Αρχές και τους πολίτες, για το δέον γενέσθαι.

Σε κοινή τους ανακοίνωση αναφέρουν ότι σε συνέχεια της άτυπης σύσκεψης η οποία πραγματοποιήθηκε, σήμερα στα Γραφεία του Δήμου Λατσιών, οι Δήμαρχοι Λατσιών, Λευκωσίας, Στροβόλου, Λακατάμιας και Αγλαντζιάς, ανακοινώνουν ότι πρώτον, αναμένεται από το Τμήμα Πολεοδομίας & Οικήσεως όπως, χωρίς άλλη καθυστέρηση, προβεί στη γνωστοποίηση των ευρημάτων της μελέτης αναφορικά με τη στατικότητα των πολυκατοικιών στους Κυβερνητικούς Οικισμούς, η οποία ολοκληρώθηκε το 2020.

Δεύτερον, σημειώνουν, η μέχρι σήμερα επίμονη άρνηση να ενημερώσουν αρμοδίως τόσο την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων, Εγκλωβισμένων και Παθόντων, τις Τοπικές Αρχές και γενικά το επηρεαζόμενο κοινό, προκαλεί εύλογες ανησυχίες αναφορικά με την επικινδυνότητα των αναφερόμενων πολυκατοικιών.

Επίσης, σημειώνουν ότι πολυκατοικίες, οικοδομήθηκαν πριν από 45 τουλάχιστον χρόνια, χωρίς την τήρηση των επίκαιρων κωδίκων αντισεισμικότητας, των απαιτούμενων ελέγχων και εποπτείας, ελέω της επιτακτικής και μαζικής ανάγκης στέγασης του προσφυγικού ρεύματος το οποίο δημιούργησε η τουρκική εισβολή του 1974.

“Τα θύματα αυτής της εισβολής, στην πλειοψηφία τους σήμερα, συμπολίτες μας τρίτης ηλικίας, παραμένουν θυματοποιημένοι και εγκλωβισμένοι σε διαμερίσματα ακατάλληλων και εν πολλοίς, πιθανόν, ετοιμόρροπων πολυκατοικιών”, προσθέτουν.

Οι δήμαρχοι αναφέρουν ότι η “διαχρονική αβελτηρία του Κράτους, να προχωρήσει ολιστικά στη διαχείριση του υπό αναφορά ζητήματος, δυνατόν να καταστεί εγκληματική, σε περίπτωση φυσικών καταστροφών, όπως έχει διαφανεί μέσα και μετά από τους πρόσφατους σεισμούς στη Τουρκία και στη Συρία”.

“Η καινοφανής προσπάθεια μετακύλησης της ευθύνης, από το Κράτος στους ιδιοκτήτες και στις Τοπικές Αρχές, για οικοδομές τις οποίες το ίδιο ανήγειρε, το ίδιο επιφανειακά και αποσπασματικά συντηρεί, το ίδιο, ενίοτε κατεδαφίζει και ανοικοδομεί τα τελευταία χρόνια, είναι απαράδεκτη. Ουδείς εκ των δήμων, διαθέτει τους απαιτούμενους οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους να εκκενώσει, να στεγάσει, να κατεδαφίσει και να ανοικοδομήσει τις επικίνδυνες, εξ’ όσων διαφαίνεται, πολυκατοικίες”, προσθέτουν.

Καλούν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον αρμόδιο Υπουργό Εσωτερικών, όπως σε συνεργασία με τη νομοθετική εξουσία και τα πολιτικά κόμματα, αφού εγκύψουν στο θέμα, να ενημερώσουν τις επηρεαζόμενες Τοπικές Αρχές και τους πολίτες, για το δέον γενέσθαι.

“Βρισκόμαστε προ του φάσματος, ενδεχόμενης εθνικής καταστροφής”, καταλήγουν οι δήμαρχοι στην ανακοίνωσή τους.

Πηγή: ΚΥΠΕ