Συνολικά 40 τελειόφοιτοι και 30 εκπαιδευτικοί και άλλο προσωπικό του Λυκείου Κύκκου Β’ έδωσαν το πρωί δείγμα για κορωνοϊό, στο πλαίσιο της δειγματοληψίας που θα διενεργείται το επόμενο διάστημα στα σχολεία και που θα διεξαχθεί σε δυο φάσεις.

Η δειγματοληψία έγινε αφού πρώτα οι μαθητές παρουσίαζαν την συγκατάθεση των γονέων και κηδεμόνων τους. Αξίζει να αναφερθεί ότι σε δυο περιπτώσεις, γονείς αρνήθηκαν για τους δικούς τους λόγους να συναινέσουν ώστε τα παιδιά τους να δώσουν δείγμα.

Σε σημερινές του δηλώσεις στο κρατικό ραδιόφωνο, ο Α’ Λειτουργός Μέσης Εκπαίδευσης, Νικόλας Γιασουμής, ανέφερε πως η δειγματοληψία θα γίνει με προγραμματισμένο τρόπο ώστε να μην χάνεται διδακτικός χρόνος και αφού προηγουμένως ληφθεί η συγκατάθεση των γονέων ή κηδεμόνων των παιδιών.

Οι έλεγχοι θα γίνουν από δύο εργαστήρια, που επελέγησαν μετά από διαδικασία προσφορών, με κινητές μονάδες. Τα σχολεία έχουν ενημερωθεί με σχετικές εγκυκλίους για τον αριθμό των μαθητών, εκπαιδευτικών αλλά και του υπόλοιπου προσωπικού που θα συμμετέχουν.

Αφού πρώτα συλλεγούν τα έντυπα συγκατάθεσης γονέων και κηδεμόνων, τα στοιχεία συγκεντρώνονται σε ηλεκτρονική πλατφόρμα των εργαστηρίων ώστε να γίνεται άμεση οργάνωση.

Η δειγματοληψία θα τρέξει σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση αφορά τα λύκεια και τους εκπαιδευτικούς των υπόλοιπων βαθμίδων που δεν έχουν πάει στα σχολεία και η β’ φάση τα παιδιά των υπόλοιπων βαθμίδων.

Αναμένεται πως οι έλεγχοι θα διαρκέσουν μέχρι και την δεύτερη εβδομάδα του Ιουνίου, ώστε να υπάρχει συνεχής παρακολούθηση της κατάστασης και να συλλέγονται τα απαραίτητα δεδομένα για την επιδημιολογική ομάδα.