Μαζικά έδωσαν το παρόν τους το πρωί οι δημοσιογράφοι, στην εκδήλωση διαμαρτυρίας που διοργάνωσε η Ένωση Συντακτών Κύπρου για τα εργασιακά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο  δημοσιογραφικός κλάδος.

Οι δημοσιογράφοι συγκεντρώθηκαν στις 10 το πρωί έξω από τη δημοσιογραφική Εστία και κρατούσαν πανό με διάφορα συνθήματα, όπως «Οι Δημοσιογράφοι έχουν φωνή και για τα δικά τους» και «Όχι άλλες υποχωρήσεις».

Στους διαμαρτυρόμενους απευθύνθηκε ο Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών, Γιώργος Φράγκος, ο οποίος, μεταξύ άλλων, επεσήμανε ότι οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι του έντυπου, ηλεκτρονικού και διαδικτυακού τύπου, βλέπουν το εργασιακό τους  περιβάλλον, τις συνθήκες, τους όρους απασχόλησης και τις απολαβές τους συνεχώς να διολισθαίνουν.

Στη συνέχεια ο κύριος Φράγκος ανέγνωσε σχετικό ψήφισμα στο οποίο γινόταν αναφορά στις διεκδικήσεις των δημοσιογράφων.

Ψήφισμα

(α) Από τον εργοδοτικό κόσμο:

– Τερματισμό της υποστελέχωσης όλων των επιχειρήσεων ΜΜΕ, που καθιστά τους εργαζόμενους είλωτες και το παραγόμενο δημοσιογραφικό προϊόν ποιοτικά λιποβαρές.

– Απολαβές ισάξιες με το ρόλο και την αποστολή μας στο πολιτικό-κοινωνικό γίγνεσθαι.

– Ελεύθερη και ανεμπόδιστη, χωρίς προσκόμματα και αιτιάσεις, ενάσκηση του ιερού και συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος του συνδικαλίζεσθαι.

(β) Από την κυβέρνηση και τα συντεταγμένα όργανα του κράτους:

– Διασφάλιση του ότι η όποια αρωγή προς τις επιχειρήσεις ΜΜΕ θα μετακυλίεται αναλογικά και σε αυτούς που πρωτογενώς παράγουν ενημερωτικό υλικό, δηλαδή τους δημοσιογράφους.

– Αυστηρή εποπτεία και έλεγχο της εφαρμογής όλων των κυβερνητικών σχεδίων επιδότησης, έτσι που να μην παρατηρούνται παρατυπίες, στρεβλώσεις και ετεροβαρείς αναγνώσεις, μονίμως προς όφελος των εργοδοτών και σε βάρος των εργαζομένων.

– Ενίσχυση του θεσμικού ρόλου που διαδραματίζει το μοναδικό συνδικαλιστικό όργανο των δημοσιογράφων, η Ένωση Συντακτών Κύπρου.

(γ) Από τα κοινοβουλευτικά κόμματα:

– Οι δημοσιογράφοι δεν είναι φίλα ή εχθρικά προσκείμενοι, αναλόγως της κάθε περίπτωσης. Είναι εργαζόμενοι, που χρειάζονται στήριξη, όπως κάθε άλλος επαγγελματικός κλάδος μισθωτών.

– Το κοινοβούλιο μπορεί και πρέπει ν΄ αποτελέσει βήμα έκφρασης των δικαίων και των δικαιωμάτων και των δημοσιογράφων.

(δ) Από την κοινωνία των πολιτών:

– Αγκαλιάστε τον τύπο, έντυπο, ηλεκτρονικό και διαδικτυακό. Είναι βασικός πυλώνας ενός δημοκρατικού πολιτεύματος. Ενίσχυση του τύπου και των λειτουργών του σημαίνει ενίσχυση της δημοκρατίας.

– Ενημερωθείτε έγκυρα, σφαιρικά και ολοκληρωμένα, από αυτούς που είναι επαγγελματικά επιφορτισμένοι με αυτή την αποστολή, από τους δημοσιογράφους.

(ε) Από τη δημοσιογραφική κοινότητα:

– Συνάδελφοι δημοσιογράφοι, δεν μπορεί να υπάρξει και δεν υπάρχει υποκατάστατο της συλλογικής μορφής διεκδίκησης και αγώνα.

– Πυκνώστε τις γραμμές της Ένωσης Συντακτών Κύπρου, για το δικό σας καλό, για το καλό της ελευθερίας έκφρασης και της δημοκρατίας, για μια καλύτερη ποιότητα ζωής για εσάς και τις οικογένειές σας.