Απόδοση ευθυνών για τους υπαίτιους του θανάτου του αγριόγατου Berton ζήτησαν το πρωί σε εκδήλωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν έξω από τα γραφεία της Νομικής Υπηρεσίας μέλη του Κινήματος Οικολόγων, του Κόμματος για τα Ζώα, μέλη φιλοζωϊκών οργανώσεων και απλοί πολίτες.

Οι διαμαρτυρόμενοι κατήγγειλαν τους χειρισμούς που έγιναν από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, ζητώντας την παραίτηση του Διευθυντή των Υπηρεσιών Χριστόδουλου Πίπη. Παράλληλα απαίτησαν την άμεση και πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης από τις αρμόδιες Αρχές

Τα μέλη των φιλοζωϊκών οργανώσεων τήρησαν μονόλεπτη σιγή στη μνήμη του του άγριου αρσενικού νεαρού ζώου τύπου σερβάλ, ενώ κρατούσαν πανό με φωτογραφίες ζώων και τα αιτήματα τους.

Ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης συνομίλησε με τους παρευρισκόμενους και διαβεβαίωσε ότι ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για τα αίτια θανάτου του γάτου, η οποία διενεργείται από την Αστυνομία Ζώων. Όπως ανέφερε μέλη της Αστυνομίας είναι παρόντα και στη διαδικασία νεκροτομής στο κουφάρι του Berton, ενώ με την ολοκλήρωση του φακέλου ερευνών και ανακρίσεων, η υπόθεση θα διαβιβαστεί στο γραφείο του για να δοθούν οδηγίες για τους περαιτέρω χειρισμούς.

Εκπρόσωποι των διαμαρτυρόμενων ανέφεραν στον Γενικό Εισαγγελέα ότι έχουν συγκεντρώσει ογκοδέστατο υλικό αναφορικά με τον θάνατο του αγριόγατου, με τον κ. Σαββίδη να τους παραπέμπει να το καταθέσουν στην Αστυνομία. Ο Γενικός Εισαγγελέας , ανέφερε ότι η Νομική Υπηρεσία επιδεικνύει ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα ευημερίας των ζώων.

Τα βασικότερα ερωτήματα που καλείται να απαντήσει η Αστυνομική έρευνα είναι αφενός πως προχώρησε η παράνομη εισαγωγή ενός άγριου ζώου στην Κύπρο και κατά πόσο οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες έκαναν τη δουλειά τους προβαίνοντας στους απαραίτητους ελέγχους. Αφετέρου ποια ήταν διαχείριση από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες και άλλες αρμόδιες αρχές μετά την απόφαση για κατάσχεση του ζώου και πως αυτό οδηγήθηκε σε χειρουργική επέμβαση και εν τέλει στον θάνατο.

Όπως πληροφορηθήκαμε πριν από λίγο έχει ολοκληρωθεί και η νεκροτομή του ζώου για την οποία άπαντες ελπίζουν ότι θα ρίξει φως στα πραγματικά αίτια του θανάτου του. Όπως δήλωσε στον Σταθμό μας ο πρόεδρος του Κόμματος για τα Ζώα Κυριάκος Κυριάκου θα μελετήσουν τα ευρήματα της νεκροτομής και την γνωμοδότηση του ιδιώτη κτηνίατρου που παρέστη στην διαδικασία και θα τοποθετηθούν το συντομότερο.