Δεν μπορεί τα συμφέροντα να προηγούνται των αρχών και αξιών, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε συνέντευξη που έδωσε στην Πράγα στο Euronews, σημειώνοντας πως αισθάνεται πικρία, ερωτηθείς για τη στάση των Ευρωπαίων εταίρων έναντι της Τουρκίας σε σύγκριση με αυτή που τήρησαν έναντι της Ρωσίας με αφορμή την εισβολή της στην Ουκρανία.

«Αισθάνομαι μια πικρία, διότι δεν είναι μόνο εις τα Ηνωμένα Έθνη που παρατηρούνται τα δύο μέτρα και δύο σταθμά. Στα ίδια φαινόμενα γινόμαστε μάρτυρες και εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι αυτό που προσπαθούμε με κάθε τρόπο: να ευαισθητοποιήσουμε την Ευρωπαΐκή Ένωση, έτσι ώστε να ξεπεράσει συμπλέγματα, ιδιαίτερα όμως συμφέροντα», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. 

«Δεν είναι δυνατόν να επιδιώκουμε ή να λέμε ότι παραβιάζει η Ρωσία το διεθνές δίκιο, αλλά όταν παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο από μια υποψήφια μάλιστα προς ένταξη χώρα εναντίον ευρωπαϊκών χωρών, εναντίον μελών της Ευρωπαΐκής Ένωσης να προσποιούμεθα ότι δεν αντιλαμβανόμαστε την σημασία. Αυτή η ανοχή είναι που αποθρασύνει και δημιουργεί τους κινδύνους μιας νέας εντός της Ευρώπης σύρραξης», υπογράμμισε.

Πρόσθεσε πως δεν μπορεί τα συμφέροντα να προηγούνται των αρχών και αξιών. “Δεν μπορεί να λέμε ότι υφιστάμεθα σήμερα θυσίες, για να βοηθήσουμε- και ορθώς πράττουμε- την Ουκρανία, να αντεπεξέλθει στην παράνομη εισβολή και παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητάς της και την ίδια ώρα να μετρούμε πρώτα τι είναι τα συμφέροντα σε σχέση με την Τουρκία, πώς είναι η έκθεση των διαφόρων τραπεζών, ευρωπαϊκών τραπεζών χωρών μελών προς τις τουρκικές τράπεζες, ποιές θα είναι οι συνέπειες για τις χώρες είτε όσον αφορά τις εξαγωγές και λοιπά στην Τουρκία και την ίδια ώρα να μιλούμε για αλληλεγγύη, η οποία περιορίζεται δυστυχώς στα λόγια”, ανέφερε ο Πρόεδρος στη συνέντευξή του στο Euronews.

Ερωτηθείς για την ολιγόλεπτη συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην τσεχική πρωτεύουσα, ο Πρόεδρος είπε πως είναι μια δεν θα έλεγε θερμή αλλά φιλική συνάντηση.

Πρόσθεσε πως υπήρξε και κατά τη διάρκεια του δείπνου μια συνάντηση, κατά την προσέλευση, “όταν ο Λουξεμβούργιος Πρωθυπουργός είπε ότι είναι φίλος με τον Νίκο, ‘είμαι φίλος μαζί σου’, απευθυνόμενος στον Ταγίπ Ερντογάν, ‘και θέλω να είσαστε και εσείς οι δύο φίλοι’. Του είπε (o Ερντογάν): ‘μα είμαστε φίλοι, το θέμα είναι οι διαφορές μας'”. 

Και είπε (ο Λουξεμβούργιος πρωθυπουργός), ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης: «είμαι πρόθυμος να σας φιλοξενήσω στο Λουξεμβούργο» και απήντησε (ο Ερντογάν) «όχι». Ε, λέω «εν πάση περιπτώσει, είναι καιρός να κατανοήσετε ότι η λύση του Κυπριακού θα είναι προς όφελος όλων και των τουρκοκυπρίων και των ελληνοκυπρίων και βεβαίως της Τουρκίας». Η απάντηση ήταν αόριστη: «δεν είναι η ώρα», κλπ, όπως είχε προείπει και κατά την πρώτη συνάντηση.

O Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε στο Euronews πως «το πρόβλημα ήταν κατά την ομιλία του- που διερωτώμαι γιατί του εδόθη πρώτα ο λόγος- στο δείπνο, όταν επετέθη ευθέως κατά της Ελλάδος, με απειλές. Και αναφερόμενος στο Κυπριακό ανέφερε ότι αν δεν αναγνωριστεί η κυριαρχική ισότητα, δεν υπάρχει περίπτωση λύσης του Κυπριακού».

Ο Πρόεδρος της Δημορκατίας είπε πως για το Κυπριακό η αναφορά Ερντογάν ήταν ότι θα πρέπει να εξευρεθή λύση με την αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας. Δηλαδή, προσπάθησε, με κάθε τρόπο, να μην αναφερθεί ευθέως εις την λύση δύο κρατών, αλλά εμμέσως, διά της αναφοράς του στην αναγνώριση κυριαρχίας, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για την αντίδραση των Ευρωπαίων ηγετών στο δείπνο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως «αν εξαιρέσουμε τον Γάλλο Πρόεδρο, τον κύριο Μακρόν, ο οποίος έκανε ευθέως αναφορά ότι θα πρέπει να υπάρξει ευθέως σεβασμός του διεθνούς δικαίου, αλλά ιδιαίτερα των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι λοιποί, όσοι ανεφέρθησαν ή πήραν το λόγο, επικεντρώθηκαν μόνο στα του πολέμου στην Ουκρανία».

Ερωτηθείς αν ο Εμανουέλ Μακρόν μίλησε συγκεκριμένα για την Τουρκία, απάντησε πως «ναι, ήταν ευθύς και πάρα πολύ σαφής στην τοποθέτηση». 

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε, ακόμη, στο Euronews πως «τα όσα ελέχθησαν ενώπιον των Ευρωπαίων, δεν θα μείνουν ασχολίαστα».

Σε σχέση με την ενεργειακή κρίση και για το πακέτο των 200 δισ. που έδωσε ο Γερμανός Καγκελάριος στη χώρα του για ενίσχυση των νοικοκυριών και επιχειρήσεων εκεί, ενώ, ταυτόχρονα, αρνείται για παράδειγμα την επιβολή ενός γενικού πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου πανευρωπαϊκά, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως «υπάρχει μία δυσανάλογη ή μάλλον μία μη συνεπής συμπεριφορά, με βάση τις αρχές της αλληλεγγύης».

«Δεν μπορεί επειδή έχεις τον πλούτο να βλέπεις πώς να στηρίξεις τους πολίτες σου- και ορθώς πράττει όπως και πολλά κράτη από τα κράτη-μέλη πράττουν για τους πολίτες τους- ενώ την ίδια ώρα να δημιουργείς προβλήματα στους υπόλοιπους. Είναι και θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού, δηλαδή βιομηχανικών χωρών, παραδείγματος χάρη», πρόσθεσε. 

Ερωτηθείς για την κριτική που ακούστηκε πως η Κύπρος μαζί με την Ελλάδα και την Μάλτα αποδυναμώνουν με τη στάση τις κυρώσεις που θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν τη Ρωσία οικονομικά, ο Πρόεδρος είπε πως έχει την εντύπωση ότι ύστερα από τα πειστικά επιχειρήματα που ανεπτύχθησαν από τις τρεις χώρες, αντελήφθησαν και οι τεχνοκράτες και οι λαμβάνοντες τις πολιτικές αποφάσεις ότι περισσότερο θα πλήττονταν η Ευρώπη, αν εφαρμόζοντο τα όσα εισηγούνταν, από τις εξαιρέσεις που εγκρίθηκαν τελικά προς όφελος της ευρωΚυπαΐκής ναυτιλίας. 

«Αλλά αντί να επικεντρώνουν την προσοχή τους σε αυτά που δεν θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στη ρωσική αγορά, ορθότερον ήταν να δουν ποίες των χωρών- είτε υποψήφιες προς ένταξη, είτε μη- φίλα προσκείμενες, που ανήκουν στην ευρωπαΐκή πολιτική οικογένεια, που δεν υλοποιούν καμιά των κυρώσεων», ανέφερε.

Επεσήμανε πως μιλά για την Τουρκία «η οποία μάλιστα διευκολύνει, ώστε προϊόντα, όπως είναι το ρώσικο ατσάλι να εξάγεται στην Ευρώπη, μέσω της Τουρκίας. Δηλαδή να μειώνονται εν τη ουσία οι ακυρώσεις».

«Ας δουν τις προσκλήσεις που απευθύνει η τουρκική Κυβέρνηση στους ολιγάρχες της Ρωσίας, στην φιλοξενία σκαφών Ρώσων κλπ, γενικότερα την όλη συμπεριφορά της Τουρκίας, που αποδυναμώνει από τη μια τα μέτρα που λαμβάνονται, τις κυρώσεις που λαμβάνονται, ενώ από την άλλη διευκολύνεται και κάποιες άλλες χώρες να ακολουθούν την ίδια πορεία», επεσήμανε.