Δεν φαίνεται να προκύπτει ένα ντόμινο κατάρρευσης τραπεζών μετά το κλείσιμο της Silicon Valley Bank στις ΗΠΑ, δήλωσε στην εκπομπή του Σταθμού μας «Ελεύθερα κι Ωραία» ο Καθηγητής Χρηματοοικονομικών και Διοικητικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Κύπρου Σταύρος Ζένιος.

Τόνισε ωστόσο ότι αυτό που δεν είναι ακόμα γνωστό είναι το πώς θα επιδράσει η κατάρρευση της τράπεζας άλλους τομείς της αγοράς, φέροντας ως παράδειγμα την μετακύλιση του προβλήματος στην Ελβετία.

Σε ό,τι αφορά την εξαγορά της Credit Suisse στην Ελβετία, ο κ. Ζένιος ανέφερε ότι ήταν μια συστημική τράπεζα που επηρεάζει την παγκόσμια οικονομία. Όπως είπε, είχε ιδιαίτερες αδυναμίες στο παρελθόν και λόγω της αναστάτωσης στην αγορά οι διεθνείς επενδυτές αρχίσαν να αποσύρονται από την συγκεκριμένη τράπεζα, με αποτέλεσμα να σημειωθεί απώλεια κεφαλαίων.

Για το τραπεζικό σύστημα στην Κύπρο ο καθηγητής χρηματοοικονομικών, επισήμανε ότι χρειάζεται συνεχείς παρακολούθηση της κατάστασης, ωστόσο δεν έχει φανεί μέχρι στιγμής να υπάρχει έκθεση των Κυπριακών τραπεζών σε οργανισμούς που έχουν προβλήματα. Πρόσθεσε ότι μετά την οικονομική κρίση του 2011 και 2013 στην Ευρώπη εισήχθησαν τα stress tests στις τράπεζες μας, τα οποία εφαρμόζονται σε ικανοποιητικό βαθμό.

Παρακολουθήστε ολόκληρη την εκπομπή εδώ: