Οι μπουλντόζες στον Ακάμα έπιασαν και σήμερα δουλειά όπως πληροφορείται το Κανάλι 6, παρά τις σαφείς οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας το περασμένο Σάββατο, για πάγωμα των έργων βελτίωσης δρόμων, μετά τις φωτογραφίες περιβαλλοντικής καταστροφής που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Υπενθυμίζεται ότι διαπίστωση των περιβαλλοντικών οργανώσεων ήταν ότι αντί για έργα βελτίωσης δρόμων, έχουν ανοίξει δρόμοι διπλάσιοι σε πλάτος από τους προβλεπόμενους, ενώ παρατηρούνται διάφορες καταστροφές όπως απόθεση μπάζων, εκσκαφές, επιχωματώσεις και εκβραχισμοί. Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Φίλοι του Ακάμα τονίζεται ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η διαφαινόμενη χρήση των δρόμων από πολλές εκατοντάδες ιδιωτικά οχήματα που θα διασχίζουν την προστατευόμενη περιοχή, κατά παράβαση των διεθνών προτύπων που διέπουν τα Εθνικά Πάρκα.

Μετά από πληροφορία που λάβαμε, ότι τα έργα δεν έχουν ανασταλεί επικοινωνήσαμε με τον Γενικό Διευθυντή Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας Κώστα Χατζηπαναγιώτου ο οποίος μας ανέφερε ότι σήμερα θα γίνει μια εσωτερική συνάντηση μεταξύ των τεχνοκρατών του Υπουργείου, για να διαλευκανθούν διάφορα θέματα. Σημειώνεται ότι ο Υπουργός Γεωργίας, απουσιάζει στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ.

Σημειώνοντας ότι οι τεχνοκράτες κινούνται στη βάση των οδηγιών που δόθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο κ. Χατζηπαναγώτου επισήμανε πως θα εξετάσουν πως προχωρούν τα θέματα με την σύμβαση και τις πιθανές διορθώσεις που πρέπει να γίνουν. Ο Γενικός Διευθυντής Περιβάλλοντος είπε ότι υπάρχουν διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν με τις οποίες η αναθέτουσα αρχή, αν θέλει διακόπτει μια σύμβαση. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν σοβαρά θέματα με τον εργολάβο που ανέλαβε την αποπεράτωση των έργων αλλά και το διαδικαστικό θέμα αξιολόγησης των ζημιών.

Ένα καίριο ζήτημα, όπως πληροφορούμαστε, που απασχολεί τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες είναι και το ενδεχόμενο να ζητηθούν αποζημιώσεις για την καθυστέρηση από τον εργολάβο.

Σημειώνεται ότι για έργα στον Ακάμα που παραβίασαν τους περιβαλλοντικούς όρους που τέθηκαν, θα συνεδριάσει την ερχόμενη Τετάρτη η κοινοβουλευτική επιτροπή Περιβάλλοντος. Στην Βουλή θα παρουσιαστούν και τα αποτελέσματα έκθεσης συμμόρφωσης που ετοιμάζει η Ελεγκτική Υπηρεσία. Ο εκπρόσωπος της Ελεγκτικής, Μάριος Πετρίδης δήλωσε στον Σταθμό μας ότι για το θέμα πιθανών αξιώσεων από τον εργολάβο θα πρέπει να κινηθεί άμεσα το Τμήμα Δασών.