Να μην εξασκηθεί το δικαίωμα προαίρεσης για επέκταση της σύμβασης ενοικίασης ελικοπτέρων πυρόσβεσης για τα έτη 2024-2025 αποφάσισε το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος σε σημερινή σύσκεψη υπό τον Υπουργό, Πέτρο Ξενοφώντος.

Ο Υπουργός έδωσε, επίσης, οδηγίες στο Τμήμα Δασών όπως άμεσα προχωρήσει στον ορισμό των μελών της Επιτροπής Παραλαβής, για τον έλεγχο των πιστοποιητικών για τα τεχνικά χαρακτηριστικά των ελικοπτέρων.

Η σύσκεψη, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου, είχε θέμα τα πτητικά μέσα πυρόσβεσης και τον βαθμό ετοιμότητας ενόψει της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου, ενώ τα θέματα στα οποία εστίασε, αναδείχθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου, όπου παρουσιάστηκε η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τις συμβάσεις ενοικίασης πυροσβεστικών ελικοπτέρων και αεροσκαφών από το Τμήμα Δασών. Κατά τη συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης, τα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου εξέφρασαν επιφυλάξεις για την ασφάλεια των πτητικών μέσων πυρόσβεσης και ζήτησαν από το Υπουργείο να αναλάβει πρωτοβουλίες, προκειμένου να εξακριβωθεί ότι διαθέτουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά.

Εν όψει της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου την 1η Μαΐου και με στόχο την ετοιμότητα του Τμήματος Δασών να ανταποκριθεί στις ανάγκες, ο κ. Ξενοφώντος έδωσε οδηγίες στο Τμήμα Δασών όπως άμεσα προχωρήσει στον ορισμό των μελών της Επιτροπής Παραλαβής, η οποία, με βάση τη σύμβαση, έχει την ευθύνη ελέγχου των απαραίτητων πιστοποιητικών, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι πληρούνται όλοι οι τεχνικοί όροι της Σύμβασης.

Αποφασίστηκε, επίσης, να μην εξασκηθεί το δικαίωμα προαίρεσης για επέκταση της σύμβασης για τα έτη 2024-2025 και δόθηκαν οδηγίες να αρχίσει άμεσα η προετοιμασία για προκήρυξη νέου διαγωνισμού, ούτως ώστε να ολοκληρωθεί έγκαιρα ενόψει της αντιπυρικής περιόδου του 2024. Παράλληλα, δόθηκαν οδηγίες να αρχίσει άμεσα η προετοιμασία για προκήρυξη νέου διαγωνισμού, ούτως ώστε να ολοκληρωθεί έγκαιρα ενόψει της αντιπυρικής περιόδου του 2024.

Επιπρόσθετα, σημειώνεται ότι ο Υπουργός Γεωργίας θα προγραμματίσει το επόμενο διάστημα επιτόπιες επιθεωρήσεις σε Πυροφυλάκια του Τμήματος Δασών που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή Τροόδους, καθώς επίσης και στις Επαρχίες Λευκωσίας και Πάφου.

Πηγή: ΚΥΠΕ