Ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών τέθηκε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για πρόσληψη τριακόσιων συμβασιούχων αστυνομικών για επιτήρηση της Πράσινης Γραμμής.

 Δόθηκαν διευκρινίσεις για όσους θα υποβάλουν αίτηση πρόσληψης, καθότι θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, σημείωσε ότι η κατάσταση όπως εξελίσσεται με το μεταναστευτικό δείχνει μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Σύμφωνα με τον κ. Νουρή, το μισθολόγιο όσων θα προσληφθούν θα ανέρχεται στα 7,8 εκατομμύρια ευρώ, ενώ 1 εκατομμύριο θα κοστίσει ο εξοπλισμός και 1,2 εκατομμύρια για οχήματα. Το συνολικό κόστος φτάνει τα 10 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως ανέφερε ο Αρχηγός της Αστυνομίας θα γίνει εκπαίδευση όσων θα προσληφθούν για να μπορούν να διαχειριστούν ζητήματα του μεταναστευτικού. Θα εξεταστεί το ενδεχόμενο αγοράς οχημάτων, στολών και εξαρτήσεων . “Το να καλύψουμε μια απόσταση 183 χιλιομέτρων της Πράσινης Γραμμής είναι δύσκολο”, είπε ο Αρχηγός.

Με συμβόλαια

Εκπρόσωπος του Υπ. Δικαιοσύνης ανέφερε ότι το συμβόλαιο των συμβασιούχων Αστυνομικών θα είναι για 18 μήνες, με τη δυνατότητα ανανέωσης για άλλους δέκα.

Επιφυλάξεις για το ενδεχόμενο πρόσληψης συμβασιούχων αστυνομικών, εκφράζει ο Κλάδος Αστυνομικού Σώματος Ισότητα ο οποίος δια του προέδρου του σημειώνει ότι θα πρέπει να έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση όσοι θα προσληφθούν. Με σημείωμα που κατατέθηκε στη Βουλή σημειώνεται ότι εν ενδείκνυται για τα μέλη των σωμάτων ασφαλείας να υπάρχουν συμβασιούχοι, ενώ θα μπορούν να εργαστούν σε άλλα καθήκοντα όσον αφορά στο μεταναστευτικό όπως στα κέντρα υποδοχής και κέντρα που υπάρχουν αιτητές ασύλου.

Πουρνάρα: Έξι άτομα με εγκαύματα στο νοσοκομείο

Nέα επεισόδια σημειώθηκαν σήμερα στο Κέντρο Φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών Πουρνάρα στην Κοκκινοτριμιθιά καθώς οι αρμόδιες αρχές βρίσκονται στη διαδικασία διερεύνησης των αιτιών για πυρκαγιά που ξέσπασε στις 4:10 τα ξημερώματα.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, η φωτιά κατασβέστηκε από φρουρούς ασφαλείας, ωστόσο έξι πρόσωπα μεταφέρθηκαν με εγκαύματα στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Από την πυρκαγιά προκλήθηκαν επίσης ζημιές σε δυο αντίσκηνα, και το ένα να έχει καταστραφεί ολοσχερώς.

«Η κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο προσωρινής φιλοξενίας μεταναστών Πουρνάρα, προσβάλλει και επηρεάζει όλη την Κύπρο και όχι μόνο την Κοκκινοτριμιθιά και τις γύρω περιοχές», δήλωσε ο Κοινοτάρχης Κοκκινοτριμιθιάς, Χριστάκης Μελετιές.

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, έκαμε λόγο για έκτρωμα και κατηγόρησε την κυβέρνηση πως δεν μπορεί να διαχειριστεί το θέμα και ότι εφαρμόζει ημίμετρα.

Έθεσε ζήτημα φρούρησης του Πουρνάρα, σημειώνοντας ότι οι λιγοστοί φρουροί που εργοδοτούνται δεν μπορούν να επιβάλουν την τάξη σε περίπτωση επεισοδίων. Είπε ακόμα ότι η επέμβαση της Αστυνομίας γίνεται μόνο μετά από σοβαρά επεισόδια.  Ο αριθμός των αιτητών πολιτικού Ασύλου στο Πουρνάρα παραμένει πολύ μεγαλύτερος από όσους μπορεί να αντέξει το κέντρο, κάτι που αποτελεί και το μεγαλύτερο πρόβλημα.