Η ροή ρωσικού φυσικού αερίου μέσω ενός από τα δύο βασικά σημεία εισόδου σταμάτησε από το πρωί, όπως ανακοίνωσε ο Διαχειριστής του Συστήματος Μεταφοράς Αερίου της Ουκρανίας, τονίζοντας ότι οι δυνάμεις κατοχής διακόπτουν τη λειτουργία.

Ενώ ο διαχειριστής του δικτύου πρόσθεσε ότι το καύσιμο θα μπορούσε ακόμα να αναδρομολογηθεί για να αποφευχθούν διακοπές, ο ρωσικός γίγαντας φυσικού αερίου Gazprom υποστήριξε ότι η αλλαγή δεν είναι δυνατή λόγω του τρόπου λειτουργίας του συστήματός του.

Η Ρωσία στέλνει φυσικό αέριο μέσω της Ουκρανίας κανονικά παρά τη σύγκρουση, αλλά οι παραγγελίες δείχνουν ότι οι συνολικές αποστολές πρόκειται να μειωθούν περίπου 18% σήμερα σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα, με αύξηση των ροών μέσω του δεύτερου σημείου εισόδου.

Την ίδια ώρα οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν έως και 6,8%.

Το Κίεβο είχε ήδη προειδοποιήσει τη Ρωσία ότι οι ενέργειες των στρατευμάτων και των κατακτητών της στην περιοχή Λουχάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας θα μπορούσαν να καταλήξουν στη διακοπή του 1/3 των ροών του φυσικού αερίου που διοχετεύει στην Ευρώπη.

Ο διαχειριστής του δικτύου φυσικού αερίου της Ουκρανίας είπε ότι δεν μπορεί να εκπληρώσει τις συμβατικές υποχρεώσεις μέσω του συνοριακού σημείου Sokhranivka αλλά είπε ότι οι ροές θα μπορούσαν να επαναδρομολογηθούν μέσω του Sudzha.

«Η Ουκρανία δεν φέρει ευθύνη για τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου μέσω των κατεχόμενων από τη Ρωσία εδαφών και η Gazprom ενημερώθηκε σχετικά», ανέφερε η ουκρανική κρατική εταιρεία ενέργειας Naftogaz σε δήλωση στον ιστότοπό της. Η εταιρεία είπε ότι προσφέρθηκε να επαναδρομολογήσει το φυσικό αέριο.

Εκπρόσωπος της Gazprom είπε ότι η εταιρεία ενημερώθηκε από την Ουκρανία για τη διακοπή, αλλά δεν έλαβε καμία επιβεβαίωση ανωτέρας βίας. Ενώ η εταιρεία είπε ότι η μετάβαση στο Sudzha θα ήταν τεχνικά αδύνατη, οι παραγγελίες αερίου παρουσιάζουν αύξηση 12% μέσω του σημείου εισόδου.

Στο μεταξύ σε μια άλλη εξέλιξη, η Βουλγαρία θα παραλαμβάνει από τον Ιούνιο προμήθειες αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) μετά τη διακοπή των παραδόσεων φυσικού αερίου από τη ρωσική Gazprom, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

Η διευθέτηση αυτή συμφωνήθηκε σε μια συνάντηση στην Ουάσιγκτον ανάμεσα στον πρωθυπουργό Κίριλ Πετκόφ και την Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, διευκρίνισε η κυβέρνηση.