Οι δυνάμεις ασφαλείας στον Λίβανο έριξαν σήμερα δακρυγόνα κατά διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για τις επιδεινούμενες συνθήκες διαβίωσης, καθώς το νόμισμα της χώρας υποβαθμίστηκε και άλλο έναντι του δολαρίου.

Η οικονομική κατάρρευση του Λιβάνου, που χαρακτηρίζεται από την Παγκόσμια Τράπεζα ως μια από τις χειρότερες στην παγκόσμια ιστορία, έχει οδηγήσει την πλειοψηφία του πληθυσμού στη φτώχεια, σύμφωνα με τα ΗΕ. 

Πολλοί από τους εκατοντάδες διαδηλωτές την Τετάρτη ήταν συνταξιούχοι στρατιωτικοί των οποίων η σύνταξη έχει χάσει την περισσότερη αξία της, και καταθέτες που δεν έχουν πρόσβαση στα χρήματά τους λόγω της έλλειψης ρευστού στις τράπεζες.

«Συνήθιζα να βγάζω γύρω στις 4 χιλιάδες δολάρια, τώρα η σύνταξή μου αξίζει 150 δολάρια», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο 70χρονος συνταξιούχος στρατηγός Khaled Naous, προσθέτοντας πως δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ούτε τα βασικά αναγκαία. 

Οι δυνάμεις ασφαλείας έριξαν δακρυγόνα καθώς οι διαδηλωτές προσπάθησαν να σπάσουν τα οδοφάγματα για να φθάσουν στον χώρο των κυβερνητικών γραφείων, ενώ άλλοι έριχαν πέτρες.

Οι ανταποκριτές του πρακτορείου μετέδωσαν πως τραυματίστηκαν ένας διαδηλωτής και ένα μέλος των δυνάμεων ασφαλείας. 

Ορισμένοι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά της πολιτικής ελίτ, η οποία κατηγορείται ευρέως για την οικονομική κατάρρευση της χώρας.

Πηγή: