Συναντήσεις με όλους, μεταξύ αυτών και του προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου  προανήγγειλε στις δηλώσεις του ο νικητής των σημερινών Προεδρικών εκλογών Νίκος Χριστοδουλίδης. Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε επίσης ότι αύριο θα επιδιώξει να επιδιώξει συνάντηση με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου. Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο κ. Χριστοδουλίδης εξέφρασε την ετοιμότητα να αναλάβει την πολύ μεγάλη ευθύνη, αυτή του πηδάλιου της χώρας. “Σήμερα νίκησε η Δημοκρατία, είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος που η κοινωνία αποδέχθηκε το μήνυμα μας για αλλαγή, μακριά από αγκυλώσεις, διαχωρισμούς και προσεγγίσεις του παρελθόντος” ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Χριστοδουλίδης. 

Αυτούσιες οι δηλώσεις

 Σήμερα η πατρίδα μας μίλησε. Και μίλησε ξεκάθαρα. Αντικρίζω το αποτέλεσμα των εκλογών με απέραντο σεβασμό, με ικανοποίηση την ψήφο εμπιστοσύνης και πανέτοιμος να αναλάβω την πολύ μεγάλη ευθύνη.

Είναι έντονη η πεποίθηση μου ότι η κοινωνία ζητά ανανέωση, νέα ήθη στην πολιτική, προοπτική και ελπίδα για το σύνολο του λαού. Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος γιατί η κοινωνία αποδέχθηκε το μήνυμα μας, για να κάνουμε το επόμενο βήμα, μακριά από αγκυλώσεις, διαχωρισμούς και τις προσεγγίσεις του παρελθόντος. Τα αποτελέσματα μας δημιουργούν ένα αίσθημα περηφάνιας, για όλους εσάς τους χιλιάδες εθελοντές, που ήσασταν και είστε οι πρωταγωνιστές αυτής της πρωτόγνωρης προσπάθειας, που όλους αυτούς τους μήνες γίνατε θαρραλέοι συνοδοιπόροι.

Εσείς και άλλοι τόσοι συμπολίτες μας θα επισφραγίσετε τη νέα φωτεινή σελίδα του τόπου μας. Σήμερα νίκησε η Δημοκρατία, η συλλογικότητα, η βούληση της κοινωνίας για συνένωση δυνάμεων που θα αξιοποιήσει τους καλύτερους, που θα πάρει την Κύπρο στη νέα εποχή. Πιο δίκαιο κράτος, με περισσότερη αξιοκρατία. Ήταν για όλους μας μια μεγάλη και δύσκολη μέρα. Θα έχουμε τον χρόνο τα επόμενα 24ωρα να αξιολογήσουμε τα αποτελέσματα και να συζητήσουμε με όλους με πραότητα και σοβαρότητα. Θέλω να συγχαρώ τον κ. Μαυρογιάννη για τη δεύτερη θέση καθώς και όλους τους άλλους υποψηφίους.

Στην Δημοκρατία δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Στέκομαι με απόλυτο σεβασμό και σε όλους τους άλλους υποψηφίους που διεκδίκησαν. Κανένας από τους διεκδικητές της προεδρίας δεν ήταν και δεν είναι αντίπαλος μας. Αντίπαλος μας είναι τα προβλήματα της χώρας και του λαού μας. Οραματίζομαι μια Κύπρο επανενωμένη και ελεύθερη, ασφαλή και ευημερούσα. Μια χώρα για όλους τους νόμιμους κατοίκους της. Για κάθε Ευρωπαίο πολίτη σε αυτή τη χώρα. Σε αυτό μας το όραμα, έχουν θέση όλοι όσοι το ασπάζονται.

Οι στιγμές είναι ιδιαίτερα κρίσιμες. Ούτε εμείς ούτε ο κυπριακός λαός θα διακινδυνεύσουμε πισωγυρίσματα και αναχρονιστικά μοντέλα πολιτικής. Και βεβαίως οικονομική σταθερότητα και δημοσιονομική πειθαρχία μακριά από πειραματισμούς και πολιτικές που οδήγησαν τη χώρα μας στη μιζέρια και τη χρεοκοπία. Οι πολίτες που επέλεξαν άλλους ανθυποψηφίους, έχουν την απεριόριστη εκτίμηση μας. Δεν είναι αντίπαλοι μας. Μαζί πρέπει να συμπορευτούμε όλοι την επαύριον των εκλογών.

Θα πορευτώ την επόμενη ημέρα με το ίδιο πολιτικό ήθος, με σύνεση και συναίνεση, ώστε σε πνεύμα αγωνιστικό και απόλυτα πολιτισμένο να οδηγηθούμε στον δεύτερο γύρο και να είστε βέβαιοι θα τις κερδίσουμε. Παραμένω πιστός στην απόφαση για Κυβέρνηση ευρείας κοινωνικής αποδοχής, με συμμετοχή των πιο ικανών. Δεν αποκλείουμε κανένα και καμία. Στόχος μας μια ισχυρή Κύπρος με κοινωνική συνοχή, ευημερούσα. Κλείνοντας θέλω για ακόμα μια φορά να εκφράσω ευγνωμοσύνη σε όσους με στήριξαν, απλούς πολίτες από την αριστερά, μέχρι τη δεξία, απογοητευμένους, ανέντακτους, νέους ψηφοφόρους, αλλά και τα κόμματα που έκαναν κι αυτά την υπέρβαση τους, γιατί έθεσαν την πατρίδα υπεράνω άλλων φιλοδοξιών.

Για εμάς η ενότητα δεν είναι σύνθημα. Είναι η βάση πάνω στην οποία θεμελιώνεται η δική μας προσπάθεια για μια καλύτερη πατρίδα. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

Ερωτηθείς για τα άτομα τα οποία θα επιδιώξει να δει για το Β’ γύρο των εκλογών ο κ. Χριστοδουλίδης είπε:  Αύριο το πρωί θα ζητήσω συνάντηση από τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου. Μίλησα με τον ΠτΔ, μιλήσαμε για το αποτέλεσμα των εκλογών, δεν υπάρχει κάτι άλλο προς δημοσίευση.

Ερωτήθηκε επίσης κατά πόσο αληθεύουν οι πληροφορίες ότι ο απερχόμενος ΠτΔ συνέστησε στον Αβέρωφ Νεοφύτου να τον στηρίξει: Δεν έχω πληροφόρηση για να επιβεβαιώσω ή να διαψεύσω ή να μιλήσω εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας.