Τα συλλογικά όργανα του ΔΗΣΥ θα αποφασίσουν το μέλλον του κόμματος και πως αυτό θα κινηθεί στο δεύτερο γύρο των εκλογών ανέφερε σε δηλώσεις του Πρόεδρος του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου. Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο κ. Νεοφύτου συνεχάρη τους ανθυποψηφίους του λέγοντας μεταξύ άλλων ότι το εκλογικό αποτέλεσμα είναι σεβαστό. Ξεκαθάρισε  ότι θα είναι ξανά υποψήφιος για την προεδρία του ΔΗΣΥ.

Δείτε αυτούσιες τις δηλώσεις: 

Βλέπετε γιατί εδώ και δεκαετίες δεν σταμάτησα να υπηρετώ τον κόσμο του ΔΗΣΥ. Ένα κόμμα με αρχές και αξίες. Και με ανθρώπους που παραμένουν δίπλα από τον Δημοκρατικό Συναγερμό. Και αυτά που πιστέψαμε, την ενωμένη Κύπρος, τη δυνατή οικονομία για να μπορούμε να έχουμε αξιοπρεπείς πολίτες. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας είναι απολύτως σεβαστό. Έχω ήδη συγχαρεί τους ανθυποψηφίους μου για την επιτυχία τους να περάσουν στον δεύτερο γύρο.

Δώσαμε ένα αγώνα με δύσκολες πολιτικές συνθήκες. Φέραμε ένα αποτελέσμα πολύ κοντά στο αποτέλεσμα των βουλευτικών και πήραμε ακόμα περισσότερες ψήφους. Δεν ήταν όμως αρκετό. Ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου όσους μας εμπιστεύτηκαν. Έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό και στάθηκαν δίπλα από την παράταξη και πορεύθηκαν μαζί μας σε αυτό το υπέροχο ταξίδι, παρά την προσπάθεια διάσπασης.

Πρέπει να έχουν ψηλά το κεφάλι γιατί παρέμειναν προσηλωμένοι και υπερασπίστηκαν αξίες που αργά ή γρήγορα θα δικαιωθούν. Η απόφαση για την επόμενη ημέρα είναι συλλογική. Ο ΔΗΣΥ είναι ένα δημοκρατικό κόμμα με ισχυρότατες θεσμικές διαδικασίες. Τα όργανα του θα αξιολογήσουν το αποτέλεσμα και την περαιτέρω στάση μας. Ένα είναι το σίγουρο: Ο ΔΗΣΥ θα παραμείνει ενωμένος και δυνατός.

Πρωταγωνιστής στη Βουλή και την κοινωνία. Και θα παραμείνω προσωπικά δεσμευμένος σε αυτή την ισχυρή αποστολή. Μπροστά στους αγώνες και στα όσα έχετε κάνει, όχι μόνο τους τελευταίους μήνες αλλά και όσα μας κληροδότησε ο Γλαύκος Κληρίδης με τις αρχές, τις αξίες και τα πιστεύω μας. Και φάρος για τον ΔΗΣΥ οι αρχές του για εθνική δικαίωση, δυνατή οικονομία και αξιοπρεπείς πολίτες.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν ο ΔΗΣΥ θα παραμείνει στην αντιπολίτευση, ο Πρόεδρος του κόμματος απάντησε : λειτουργώ  θεσμικά. Μην με συγχύζεται με άλλους.

Ερωτηθείς για τη συνάντηση του με τον  ΠτΔ: Όπως κάθε φορά που έχουμε εκλογική αναμέτρηση, είναι κανόνας το κόμμα να μιλά με τον ΠτΔ που είναι και επίτιμος Πρόεδρος του ΔΗΣΥ. Κουβεντιάσαμε αυτό που δήλωσα μέχρι τώρα. Εάν μας καλέσει ο ΠτΔ θα τα πούμε και αύριο.

Επαναλαμβάνω, η οποιαδήποτε απόφαση, θα είναι απόφαση του Πολιτικού Γραφείου. Δεν υπάρχουν άλλα όργανα. Κουβεντιάζουμε και συνομιλούμε, αλλά έχουμε ένα καταστατικό που το σεβόμαστε, και κινούμαστε σε αυτούς τους κανόνες. Με δημοκρατικό τρόπο και ανοικτό διάλογο. Έτσι αποφασίζουμε εμείς. Για αυτό είμαστε η κυρίαρχη δύναμη για δεκαετίες και θα συνεχίσουμε να είμαστε πρωταγωνιστές.

Το δήλωσα πολλές φορές. Θα το επαναλάβω. Έχουμε καταστατικό που έχουν διαδικασίες. Όταν κινητοποιηθούν θα είμαι πάλι υποψήφιος. Είμαι εδώ όπως και προεκλογικά, τέθηκαν ενώπιον όλων, απαντώντας σε όλες τις ερωτήσεις, θα είναι αύριο το Πολιτικό Γραφείο.

Σε σχέση με τις επιλογές και κατά πόσο θα υπάρξει ενδεχόμενη στήριξη Χριστοδουλίδη; Λειτουργώ θεσμικά, δεν θέλω να προκαταλάβω την οποιαδήποτε απόφαση. Έχω άποψη. Και Πρόεδρος κόμματος να μην ήμουν ως ενεργός πολίτης έχω άποψη. Θα την εκφράσω στα συλλογικά όργανα και θα σεβαστώ την απόφαση των συλλογικών οργάνων. Μην με συγχύζεται με άλλους.

Ευχαριστώ τους ανθυποψηφίους μου που είχαν απόψεις και θέσεις και γνώριζαν πως δεν θα περάσουν στον Β γύρο και έμειναν εκεί και κατέθεσαν τις απόψεις του ενώπιον του κυπριακού λαού.