Αγωνία και απόγνωση εξέφρασαν άνθρωποι του πολιτισμού, μιλώντας στην εκπομπή του σταθμού μας, «Ελεύθερα κι Ωραία», σημειώνοντας ότι χρειάζεται πολύ περισσότερη αρωγή και στήριξη από το κράτος, πέραν του επιδόματος που θα δοθεί σ’ έναν αριθμό καλλιτεχνών.

«Με σόκαρε περισσότερο η ανακοίνωση του Υπουργού Παιδείας, με την οποία στην ουσία ανέφερε ότι για περισσότερο από έναν μήνα υπήρχαν άλλες προτεραιότητες, παρά οι καλλιτέχνες», ανέφερε η ηθοποιός Πόπη Αβραάμ.

Προβλήματα επιβίωσης

«Οι καλλιτέχνες της Κύπρου καλούνται πλέον να αντιμετωπίσουν προβλήματα επιβίωσης», ανέφερε στον σταθμό μας ο μουσικός και πρόεδρος της παγκύπριας συντεχνίας επαγγελματιών καλλιτεχνών, Γιώργος Γιωργαλλέτος, κληθείς να σχολιάσει τις αποφάσεις της κυβέρνησης που αφορούν τους ανθρώπους του πολιτισμού.

«Ως συντεχνία δεν πιστεύαμε ποτέ ότι θα μπαίναμε στη διαδικασία τού να παίρναμε εμείς οι ίδιοι τρόφιμα σε καλλιτέχνες, αφού υπάρχουν άνθρωποι που αντιμετωπίζουν πρόβλημα πείνας αυτή τη στιγμή και όχι το πρόβλημα να πληρώσουν το ενοίκιο ή τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος», είπε ο κ. Γιωργαλέττος, σημειώνοντάς ότι ο αριθμός καλλιτεχνών που είναι σε ένδεια, κάθε εβδομάδα είναι και μεγαλύτερος. Χαρακτήρισε εξευτελιστικό και πενιχρό το επίδομα που ανακοίνωσε ότι θα παραχωρήσει η κυβέρνηση, μάλιστα όχι σε όλους αλλά σ’ έναν αριθμό καλλιτεχνών.

Πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στα διαθέσιμα κονδύλια για τον πολιτισμό, ώστε να προσαρμοστούν στον σημερινό τρόπο δουλειάς των καλλιτεχνών, τόνισε από την πλευρά του ο σκηνοθέτης και θεατρικός συγγραφέας, Άδωνις Φλωρίδης.

Ο συγγραφέας Κώστας Λυμπουρής έκανε ιδιαίτερη μνεία στην κραυγή αγωνίας του ηθοποιού, Κώστα Βήχα, ότι άνθρωποι του πολιτισμού βρίσκονται στα πεζοδρόμια και πεινούν. Τόνισε ότι η αγωνία της κυβέρνησης για τις τράπεζες, θα έπρεπε να υπήρχε και για τους καλλιτέχνες. «Φοβάμαι ότι ελάχιστοι εισέπραξαν την κραυγή αγωνίας», σημείωσε.

Ο ηθοποιός Ανδρέας Τσέλεπος, ανέφερε ότι το ζήτημα είναι να υπάρξει μια αρμόδια αρχή που να ενημερώσει ότι θα επιτραπεί η επάνοδος στα θέατρα. Δειλά, δειλά έχουν αρχίσει κάποια γυρίσματα λαμβάνοντας μέτρα προστασίας, σημείωσε. Σκηνοθέτες και παραγωγοί, οφείλουμε να βρούμε πρακτικές λύσεις, σημείωσε ο Ανδρέας Τσέλεπος και πρόσθεσε ότι αρκετά πράγματα στο θέατρο μπορεί να είναι ευκολότερα.

Βάσος Αργυρίδης: Προγραμματίζονται διάφορες παραστάσεις από το Παττίχειο Θέατρο

Στοχεύουμε στο επόμενο διάστημα, με την άρση των περιοριστικών μέτρων, να μπορέσουμε να δώσουμε μουσικές παραστάσεις διαφόρων ειδών, θεατρικά έργα, είτε μονολόγους είτε με λίγα μέλη, κάποιες βραδιές με κείμενο και μουσική, και ίσως κάποιες παραστάσεις χορού ή και ακόμη προβολή κάποιων αγαπημένων ασπρόμαυρων ταινιών, ανέφερε στην εκπομπή ο διευθυντής του Δημοτικού Παττιχείου Θεάτρου Λεμεσού, Βάσος Αργυρίδης.

«Ο ρόλος μας είναι να δώσουμε μια εναλλακτική μορφή ψυχαγωγίας στον κόσμο, αλλά και να δώσουμε την ευκαιρία απασχόλησης και ενασχόλησης στους καλλιτέχνες και όσους απασχολούνται στο χώρο του πολιτισμού», σημείωσε ο κ. Αργυρίδης.

Η ηθοποιός και συνεργάτιδα του σταθμού μας, Έλενα Χειλέτη, υπογράμμισε ότι είναι πολύ πιο δύσκολες οι συνθήκες για έναν ηθοποιό που εργάζεται περιστασιακά σε θεατρικές παραγωγές, αφού επί της ουσίας πολλοί εργάζονται ανασφάλιστοι και με μειωμένα έσοδα.