Έξι χιλιάδες ερωτήσεις πολιτών και δημοσιογράφων δέχθηκαν οι υπουργοί Οικονομικών, Υγείας και Εργασίας στα πλαίσια της δημοσιογραφικής διάσκεψης κατά την οποία ανακοινώθηκε το πακέτο μέτρων του Υπουργικού Συμβουλίου.
 
Οι τρεις υπουργοί από το Προεδρικό Μέγαρο προσπάθησαν να απαντήσουν στον καταιγισμό των ερωτήσεων που δέχθηκαν και να ξεκαθαρίσουν τα θολά σημεία που έμειναν μετά τις ανακοινώσεις. Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος.
 
Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής διάσκεψης ανακοινώθηκαν συνολικά 34 μέτρα,  για την ενίσχυση επιχειρήσεων, εργαζομένων και ευπαθών ομάδων και για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.

Δείτε κάποιες από τις ερωτήσεις-απαντήσεις:

Ερώτηση: Τί γίνεται με τους αυτοεργοδοτούμενους; Κλείνοντας τα κέντρα αναψυχής (εκδηλώσεις γάμων , βαφτίσεων κτλ.), ταυτόχρονα επηρεάζονται και άλλες επιχειρήσεις όπως τα τυπογραφεία. Τί γίνεται με αυτά αφού για κάποιους ο κύκλος εργασιών τους είναι αποκλειστικά αυτές οι εκδηλώσεις;

Απάντηση/Ζέτα Αιμιλιανίδου: Οι επιχειρήσεις που σήμερα έχουν αποφασιστεί ότι θα είναι με αναστολή λειτουργίας, έχουν 130 χιλιάδες υπαλλήλους. Αφορούν όσες είναι στο κατάλογο και όσοι αποδείξουν πως έχουν μείωση 25%. Η κάθε περίπτωση εξετάζεται από την Επιτροπή. Οι σίγουρες είναι αυτές που αναγκάζονται να αναστείλουν την εργασία τους. Αυτά τα μέτρα δεν τελειώνουν σήμερα. Τα δεδομένα διαφοροποιούνται. Σε ό,τι αφορά τους αυτοεργοδοτούμενους, επίσης δικαιούνται άδεια ασθενείας. Γι’ αυτό το λόγο κάνουμε την αλλαγή και δικαιούνται την άδεια όπως οι ιδιωτικοί υπάλληλοι. Μελετούμε και περιπτώσεις, αυτούς που εργοδοτούν και άλλους. Και σε αυτές τις περιπτώσεις θα υπάρξει στήριξη.

Ερώτηση: Θα έχουμε άλλα επιβεβαιωμένα κρούσματα σήμερα;

Απάντηση/Κωνσταντίνου Ιωάννου: Θα έχουμε κι άλλα επιβεβαιωμένα κρούσματα σήμερα. Οι πλείστες οδηγίες τις τελευταίες εβδομάδες ήταν να γίνεται εντοπισμός, ιχνηλάτηση, και αυτοπεριορισμός των επαφών, ώστε να σπάσει ή να καθυστερήσει η αλυσίδα.

Ενδεικτικά οι εξετάσεις που κάναμε στην Κύπρο είναι οι πιο υψηλές μαζί με την Ιταλία σε πραγματικούς αριθμούς. Έχουμε κάνει πολύ περισσότερες από μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες.

Και όσο κάνουμε εξετάσεις, θα βρίσκουμε. Υπάρχει στατιστική ότι ένα άτομο μολύνει άλλα τρία άτομα. Ώστε εντοπίζουμε και τους βάζουμε σε περιορισμό, αυτό είναι θετικό. Το ότι βρίσκουμε δεν πρέπει να ξενίζει.

Ερώτηση: Υπάρχει πρόβλεψη για τον αριθμό των κρουσμάτων; Μέχρι πού θα φτάσει;

Απάντηση: Όχι.

Ερώτηση: Τι συμβαίνει όταν δύο γονείς είναι σε ζωτικής σημασίας υπηρεσία, πότε θα καταβληθούν τα επιδόματα;

Απάντηση/Ζέτα Αιμιλιανίδου: Αν είναι εφικτό, θα αντικατασταθεί ο ένας εκ των δύο. Τότε ο ένας δικαιούται να πάρει την ειδική άδεια και έχει δύο επιλογές. Μπορεί να αφαιρέσει την άδεια από την κανονική άδεια ή, αν το επιθυμεί, να εφαρμόσει ό,τι εφαρμόζεται και για τον ιδιωτικό τομέα. Δηλαδή 60% για τα πρώτα χίλια ευρώ και 40% για τα επόμενα.

Για τα επιδόματα: Κάποιος που θα πάρει άδεια για φροντίδα των παιδιών, θα υποβάλει αίτηση και γνωρίζουμε με πιστοποιητικό, ο στόχος μας είναι να δοθούν τα επιδόματα στο τέλος της άδειας που θα πάρει, δηλαδή στις τέσσερις εβδομάδες.

Ερώτηση: Στις έγκυες γυναίκες. Υπάρχει κάποια πρόταση για να μείνουν στο σπίτι;

Απάντηση: Για τις έγκυες δικαιούνται άδεια ασθενείας και τα πρόσωπα που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες συνθήκες με βάση τον κατάλογο του υπουργείου Υγείας. Θα δικαιούνται να μένουν στο σπίτι και να παίρνουν επίδομα ασθενείας.

Ερώτηση: Οι ομάδες θα μπορούν να κάνουν προπονήσεις; Πότε θα δοθούν τα επιδόματα; Τί νοείται πολυκατάστημα;

Απάντηση/Υπουργός: Οι προπονήσεις ή οτιδήποτε σε ανοιχτό χώρο μπορεί να γίνουν. Σε κλειστό χώρο όχι, άνω των 75 ατόμων. Σε ό,τι αφορά τα πολυκαταστήματα, ό,τι δεν εμπίπτει στις πρόνοιες της νομοθεσίας, πρέπει να κλείσει. Δεν πρέπει να είναι πάνω από 5 υπάλληλοι στο λιανικό εμπόριο.

Απάντηση/Ζέτα Αιμιλιανίδου: Τα επιδόματα, όσον αφορά αναστολή εργασιών, και από αύριο μπορούν να υποβάλλουν την αίτηση. Η Επιτροπή θα εξετάζει τα δεδομένα και να διασφαλίζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων. Τα επιδόματα ασθενείας επίσης μπορεί αμέσως.

Ερώτηση:

– Από τα μέτρα που εξαγγείλατε ποια χρειάζονται νομοθετική ρύθμιση;

-Τί σημαίνει αναστολή εργασιών;

-Έχω την εντύπωση ότι αρκετοί θα περίμεναν περισσότερα μέτρα για τον τουριστικό τομέα

-Αν υπάρχουν κάποιες σκέψεις για ηλεκτρικό ρεύμα

Απάντηση/Ζέτα Αιμιλιανίδου: Να αρχίσω με τον όρο αναστολή εργασιών. Είναι οι επιχειρήσεις που με απόφαση της κυβέρνησης δεν θα λειτουργούν. Αυτές οι επιχειρήσεις έχουμε ως στόχο να μην απολύσουν τους υπάλληλους τους. Γι’ αυτό ονομάζεται αναστολή. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζουμε ότι όσοι εργάζονται θα δικαιούνται ανεργιακό επίδομα. Μόνο όταν τερματιστεί η λειτουργία θα μπορεί να υπάρχει ανεργιακό. Κατ’ εξαίρεση έχουμε λειτουργήσει αυτά τα σχέδια. Κάτι παρόμοιο ίσχυε τη χειμερινή περίοδο στα ξενοδοχεία. Με αυτό τον τρόπο καταβάλλεται ανεργιακό επίδομα.

Πετρίδης: Νομοθετική ρύθμιση χρειάζεται για μείωση του ΦΠΑ, για μη καταβολή αυξημένων εισφορών του ΓΕΣΥ και για αρκετά θέματα που εμπίπτουν στα μέτρα για κοινωνική προστασία. Μίλησα με ΓΕ και θα βρεθούμε αύριο ή μεθαύριο.

Τα νομοσχέδια είναι ήδη έτοιμα. Έχω την πεποίθηση ότι μετά και τη διαβούλευση που κάναμε με τα κόμματα, ευελπιστώ ότι σε κάποιες μέρες οι ρυθμίσεις θα έχουν ολοκληρωθεί.

Για τουριστικό τομέα: Πρόταση ήταν να κάνουμε, να λάβουμε στοχευμένα μέτρα για ανάκαμψη. Επίσης η μείωση του ΦΠΑ από 19 σε 17% γίνεται για δύο μήνες άμεσα. Του 9% σε 7% γίνεται για τρεισήμισι μήνες. Ο λόγος είναι για να συμπεριλάβει και τους καλοκαιρινούς μήνες.

Για ηλεκτρικό ρεύμα: Είναι θέμα της Ρυθμιστικής Αρχής. Όταν αρχίσει να λειτουργεί καλύτερα η οικονομία να το δούμε.