Ομαλά εξελίσσεται η εκλογική διαδικασία στα κατεχόμενα, με τους Τουρκοκύπριους να προσέρχονται στις κάλπες κάτω από αυστηρά μέτρα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού προκειμένου να εκλέξουν το νέο τους ηγέτη.

Σε δηλώσεις του ο νυν ηγέτης των Τ/κ και ανεξάρτητος υποψήφιος Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε ότι «οι άνθρωποι γνωρίζουν τι συμβαίνει στη χώρα εδώ και χρόνια. Αυτή η επιλογή δεν είναι προσωπική αλλά μελλοντική. Ας μην καθίσουμε στο σπίτι μας, ας χρησιμοποιήσουμε την ψήφο μας ακούγοντας την εσωτερική μας φωνή» επεσήμανε.

Από την πλευρά του ο συνυποψήφιος για την ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας και ηγέτης του Κόμματος Εθνικής Ενότητας Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι «ο λαός μας θα ακούσει τη σωστή φωνή. Ελπίζω ότι η σωστή βούληση θα βγει από την κάλπη για το μέλλον μας», είπε.

«Αφήσαμε πίσω μας μια πολύ δύσκολη εκλογική περίοδο» ανέφερε ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Τουφάν Ερχουμάν, ενώ ο Κουντρέτ Οζερσάι, ανεξάρτητος, ο οποίος είχε αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό πριν από λίγες ημέρες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα γεγονότα των Βαρωσίων, κάλεσε τους Τ/κ να συμμετάσχουν στη διαδικασία ενώ σημείωσε πως σήμερα γίνεται ένα πολύ καλό ξεκίνημα για ένα λαμπρό μέλλον.

Ο Σερντάρ Ντενκτάς από το Δημοκρατικό Κόμμα, γιος του Ραούφ Ντενκτάς, κάλεσε τους πολίτες να προσέλθουν να ψηφίσουν για να υπάρχει μεγάλη συμμετοχή.

Το γενικό ποσοστό προσέλευσης μέχρι τις 2 το μεσημέρι ανέρχεται στο 35,33%.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, σύμφωνα με το «ανώτατο εκλογικό συμβούλιο» την υψηλότερη συμμετοχή καταγράφει η «επαρχία» Αμμοχώστου με 40,14% και μετά η περιοχή Τρικώμου με 38,55%.

Στην «επαρχία» Λευκωσίας το ποσοστό συμμετοχής ήταν στις 14.00 στο 36,36%, στην Μόρφου στο 33%, στην Λεύκα στο 32,4% ενώ την πιο χαμηλή συμμετοχή σημειώνει η «επαρχία» Κερύνειας με 31,5%.

Σημειώνεται ότι ο αριθμός των ψηφοφόρων στην παράνομη εκλογική διαδικασία είναι 198.867 και οι κάλπες είναι 738.