Η αναβάθμιση του ρόλου της ΕΕ είναι δυνατόν να αποδειχτεί καθοριστική, λέει η Κυβέρνηση και χαιρετίζει σχετικό αίτημα του Ύπατου Εκπροσώπου της Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ, για τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπός, Κυριάκος Κούσιος δήλωσε ότι η Κυβέρνηση κρίνει ως πολύ σημαντική τη χθεσινή γραπτή δήλωση του κ. Μπορέλ, ο οποίος ανέδειξε την ευρωπαϊκή διάσταση του κυπριακού προβλήματος και την ανάγκη κατά τη διαδικασία επίλυσής του, να ληφθούν υπόψη τόσο το κοινοτικό κεκτημένο όσο και η δυνατότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να λαμβάνει απρόσκοπτα αποφάσεις.

«Η αναβάθμιση του ρόλου της ΕΕ σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία είναι δυνατόν να αποδειχτεί καθοριστική, καθώς η χώρα μας είναι και θα παραμείνει και μετά τη λύση, μέλος της ΕΕ με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Για αυτό και χαιρετίζουμε το αίτημα του Ευρωπαίου Επιτρόπου να αναβαθμιστεί ο ρόλος της ΕΕ και από παρατηρητής να συμμετέχει πλήρως στις διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατόν» προσθέτει.

Θα θέλαμε, συνεχίζει ο κ. Κούσιος, να αναδείξουμε ακόμη τη θέση του Ευρωπαίου Επιτρόπου που αφορά τη διασύνδεση του Κυπριακού με τις ευρύτερες ευρωτουρκικές σχέσεις. «Η θέση αυτή αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 25-27 Μαρτίου, κατά το οποίο θα τεθεί προς συζήτηση το πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων, έχοντας πάντοτε υπόψη τόσο την πιθανότητα κυρώσεων κατά της Τουρκίας, αλλά και τη λεγόμενη θετική ατζέντα», λέει.

Σημειώνει τέλος πως η εμπλοκή της ΕΕ στη διαδικασία θα αποβεί προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, διασφαλίζοντας πως οι αρχές και αξίες της ΕΕ θα αποτελέσουν εγγύηση για την εφαρμογή της λύσης.