Αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ τον Ιούλιο προεξοφλούν με σχετική βεβαιότητα οι αγορές των ομολόγων, καθώς το σχετικό αίτημα τίθεται πλέον και από τους πλέον μετριοπαθείς κεντρικούς τραπεζίτες.

Πιο συγκεκριμένα, τουλάχιστον τρεις αυξήσεις των επιτοκίων έως το τέλος του έτους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προτείνει ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερουά. Όπως αναφέρει ο ίδιος, τα επιτόκια αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ τα οποία σήμερα είναι αρνητικά θα πρέπει έως το τέλος του έτους να κινούνται σε θετικό έδαφος.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης προτίθεται να στηρίξει με την ψήφο του στο ΔΣ της ΕΚΤ την πολιτική αυτή.

Υπέρ της αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ τάχθηκε σήμερα και ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Φιλανδίας Όλι Ρεν, ο οποίος πρότεινε μία αύξηση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ κατά 0,25% τον Ιούλιο, ώστε το φθινόπωρο να έχουμε φθάσει το 0%.

Στην αγορά συναλλάγματος πτωτικά κινείται ελαφρώς το ευρώ έναντι του δολαρίου μετά τα στοιχεία από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ που ανακοινώθηκαν σήμερα. Έτσι νωρίς το απόγευμα κυμαίνονταν στα 1,0563 δολ. από το επίπεδο των 1,0557 δολ. όπου άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 1,0570 δολάρια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters