Επικίνδυνη παραμένει η κατάσταση στην περιοχή της χθεσινής πυρκαγιάς στην περιοχή του Άγιου Σύλα αφού σύμφωνα με την εκτίμηση της μετεωρολογικής υπηρεσίας αναμένεται στην διάρκεια της ημέρας να αναπτυχθούν ισχυροί άνεμοι.

Στην διάρκεια της νύχτας παρέμειναν στην περιοχή όλες οι δυνάμεις πυρόσβεσης τόσο από την πυροσβεστική υπηρεσία όσο και από όλες τις υπόλοιπες κρατικές υπηρεσίες αλλά και τα οργανωμένα εθελοντικά σύνολα.

Σε σημερινές του δηλώσεις σε μέσα ενημέρωσης ο  εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανδρέας Κεττής ανέφερε ότι στην διάρκεια της νύχτας έγινε μια προσπάθεια να ασφαλιστεί περιμετρικά η φωτιά.

Κάποιες αναζωπυρώσεις που υπήρξαν αντιμετωπίστηκαν άμεσα.

Το πρωί, στο έργο της πυρόσβεσης συνέδραμαν και 4 πτητικά μέσα, ένα ελικόπτερο από το τμήμα δασών και ένα από την εθνική φρουρά και δύο από τις Βρετανικές Βάσεις.

Και το πρωί σύμφωνα με τον κύριο Κεττή υπήρξαν αναζωπυρώσεις οι οποίες αντιμετωπίστηκαν.

Ο κύριος Κεττής επεσήμανε ότι αυτή η φωτιά μπορεί πολύ εύκολα να αναζωπυρωθεί λόγω των ισχυρών ανέμων που προβλέπονται, για αυτό όλες οι δυνάμεις θα παραμείνουν σε επιφυλακή και σε αυξημένη ετοιμότητα.

Κληθείς να απαντήσει στις επικρίσεις που διατυπώνονται, ότι υπήρξε ολιγωρία και κακός συντονισμός στην χθεσινή πυρκαγιά, ο κύριος Κεττής είπε ότι η κινητοποίηση της πυροσβεστικής ήταν άμεση.

Σε δέκα λεπτά από την ώρα που ξέσπασε η φωτιά, βρέθηκε πυροσβεστικό όχημα στην περιοχή, όπως εξήγησε ο κύριος Κεττής, και αφού προέβησαν οι πυροσβέστες σε αξιολόγηση της κατάστασης, δόθηκαν οδηγίες για ενίσχυση των δυνάμεων.

Δεν υποτιμήσαμε καθόλου την κατάσταση, επεσήμανε ο κύριος Κεττής, και άμεσα ενημερώθηκαν όλες οι επαρχίες να στείλουν οχήματα ενώ έγινε και ανάκληση προσωπικού.

Όπως είπε ο κύριος Κεττής η ίδια η Υπουργός Γεωργίας επικοινώνησε μαζί του αρκετές φορές χθες και ρωτούσε αν χρειάζονται πρόσθετες δυνάμεις τονίζοντας ότι το τμήμα δασών έσπευσε από την πρώτη στιγμή της φωτιάς στην περιοχή.

Ανέφερε ακόμη ότι υπήρχε δυσκολία στην προσβασιμότητα, γιατί υπήρχαν αγροτικοί δρόμοι, γεμάτοι με καρφιά, λάκκους, μεγάλους όγκους χώματος, που απέκοπταν τη διέλευση οχημάτων.

Η χθεσινή φωτιά πάντως αποκάλυψε την έλλειψη σε πτητικά μέσα πυρόσβεσης.

Όσον αφορά στα πτητικά μέσα που ήρθαν από την Ιορδανία αρχές της εβδομάδας, θα είναι έτοιμα να επιχειρήσουν από την ερχόμενη Κυριακή γιατί υπάρχει ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης και ενημέρωσης τους, σύμφωνα με τους αρμοδίους.