Συνολικά 14.480 αιτήσεις για εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο, για τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου του 2021, υποβλήθηκαν μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης.
Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Εκλογών, Μενέλαος Βασιλείου, από αυτές οι 12.064 αφορούν αιτήσεις για νέες εγγραφές στον εκλογικό κατάλογο. Ο αριθμός αυτός, πρόσθεσε, είναι περίπου κατά 2000 αυξημένος σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016, οπότε και υπήρξαν 10.079 αιτήσεις για εγγραφή.
Ο αριθμός αυτός αναμένεται, όπως είπε, να αυξηθεί περαιτέρω μέχρι το τέλος της ημέρας, αφού οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση για εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο για τις εκλογές του Μαΐου, μέχρι τις 17.00 σήμερα. Παράλληλα, ο κ. Βασιλείου ανέφερε ότι ήταν ήδη αυξημένο το νούμερο της περασμένης τριμηνίας, που έληξε στις 2 Ιανουαρίου, με 2.314 αιτήσεις για πρώτη εγγραφή σε σχέση με 1.375 το 2016.
Ο κ. Βασιλείου ανέφερε ότι η Υπηρεσία Εκλογών απέστειλε περίπου 32.000 επιστολές σε νέους ηλικίας 18-25, των οποίων είχαν τα στοιχεία.
Παράλληλα, ανέφερε ότι με βάση τον σχεδιασμό της υπηρεσίας, θα λειτουργήσουν εκλογικά κέντρα σε Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο, ανάλογα και με το ενδιαφέρον που θα υπάρξει.
Συγκεκριμένα, εκλογικά κέντρα προγραμματίζεται να λειτουργήσουν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λονδίνο και Μάντσεστερ, νοουμένου ότι θα υποβληθεί ο ελάχιστος αριθμός που προβλέπεται από τη νομοθεσία, που είναι 30 εκλογείς ανά εκλογική περιφέρεια. Αυτό θα ξεκαθαρίσει στις 23 Απριλίου, αφού δόθηκε παράταση στην εκδήλωση ενδιαφέροντος λόγω και των συνθηκών που επικρατούν με την πανδημία. Μέχρι στιγμής υπάρχουν 1.288 δηλώσεις για ψηφοφορία στο εξωτερικό.
Όσον αφορά την στελέχωση των εκλογικών κέντρων με άνεργους πτυχιούχους και δημόσιους λειτουργούς, ο κ. Βασιλείου ανέφερε ότι υποβλήθηκαν 1.518 αιτήσεις μέχρι την Τετάρτη το απόγευμα, εκ των οποίων οι 103 αφορούν άνεργους πτυχιούχους.
Για την εικόνα στην επαρχία Λεμεσού μίλησε στον σταθμό μας ο Έπαρχος Λεμεσού, Μάριος Αλεξάνδρου, ο οποίος ανέφερε ότι μέχρι τις 11 το πρωί, είχαν υποβληθεί περίπου 4.000 αιτήσεις για εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο. Από αυτές οι 3.000 αφορούσαν νέες εγγραφές, ενώ οι υπόλοιπες 1.000 αφορούσαν τροποποιήσεις σε στοιχεία των ψηφοφόρων.