Του Κωνσταντίνου Νικολάου

«Θα πρέπει να παραμείνουμε ταπεινοί. Βλέπουμε βήμα βήμα. Είναι πολύ εύκολο να διαλυθούν τα πάντα αν υποτιμήσουμε την κατάσταση». Αυτά ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο ομοσπονδιακός μας τεχνικός, Νίκος Κωστένογλου, μετά τη νίκη της Εθνική Κύπρου απέναντι στην αντίστοιχη της Σλοβενίας με 1-0. Δηλώσεις οι οποίες πρέπει να τις εμπεδώσουν πολύ καλά όλοι όσοι θέλουν το καλό αυτής της ομάδας, αφού την επιτυχία και την αποτυχία τις χωρίζει μόνο μια λεπτή κλωστή.

Τώρα, όσον αφορά τον μέχρι τώρα απολογισμό του Ελλαδίτη τεχνικού στον πάγκο της Εθνικής Κύπρου, αυτός είναι σίγουρα θετικότατος! Ως γνωστόν, ο Κωστένογλου διαδέχθηκε τον Γιόχαμ Βάλεμ και, όπως φαίνεται, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα έχει καταφέρει να ανατρέψει το κλίμα προς το καλύτερο.

Η αλήθεια είναι ότι ο 50χρονος προπονητής έδειξε με το καλημέρα πως είναι αποφασισμένος να αλλάξει πράγματα, καθώς, μεταξύ άλλων, επανάφερε στις κλήσεις του τον Φώτη Παπουλή και αυτόματα ανέβασε τον μέσο όρο ηλικίας της ομάδας, βάζοντας εμπειρία. Την ίδια ώρα, έδειξε ότι δεν έχει διάθεση να αφήνει εκτός κλήσεις τους κυπροποιημένους ποδοσφαιριστές, οι οποίοι κατά την άποψη του μπορούν να προσφέρουν. Επίσης είναι σημαντικό ότι οι κλήσεις του δεν προκάλεσαν ιδιαίτερες αντιδράσεις, καθώς η πλειοψηφία των οπαδών φάνηκε να συμφωνεί με αυτές.

Σειρά έχει, βέβαια, το αγωνιστικό μέρος, όπου αναμφίβολα η Εθνική έχριζε τρομερής βελτίωσης. Το πρώτο που αξίζει ιδιαίτερης αναφοράς είναι το ότι είδαμε τους διεθνείς μας να παίζουν με πάθος και ενέργεια, ενώ ήταν απόλυτα πειθαρχημένοι στο πλάνο του προπονητή τους.

Καθοριστικό ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι ο Κωστένογλου κατάφερε να περάσει άμεσα τη φιλοσοφία του, η οποία κατά την άποψη μου ταιριάζει απόλυτα (τουλάχιστον στη παρούσα φάση), στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα.

Ο πρώην τεχνικός της ΑΕΚ Αθηνών φαίνεται να είναι θιασώτης του ότι «η καλύτερη επίθεση είναι η άμυνα» και προφανώς άρχισε το χτίσιμο της ομάδας μας από τα μετόπισθεν. Μάλιστα, δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι μετά από τρία παιχνίδια έχουμε τη καλύτερη άμυνα μαζί με την Κροατία, μετρώντας μόλις ένα γκολ παθητικό.

Παρ’ όλα αυτά είναι φανερό πως η Εθνική χρειάζεται βελτίωση στο δημιουργικό κομμάτι, όμως υπάρχει η αισιοδοξία ότι η καλή ψυχολογία που επικρατεί στα αποδυτήρια θα βοηθήσει ούτως ώστε να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί. Πάντως, έχουμε να λέμε πως το μοναδικό τέρμα που σκόραραν οι διεθνείς μας (συγκεκριμένα ο Πίττας) ήταν υπέροχο και ήρθε εις βάρος ενός τερματοφύλακα παγκόσμιας κλάσης, όπως είναι ο Γιαν Όμπλακ της Ατλέτικο Μαδρίτης!

Γενικά αν θέλει κανείς να συγκρίνει τα όσα είδαμε μέχρι στιγμής από τον Κωστένογλου με αυτά που (δεν) έκανε ο Βάλεμ, εύκολα θα φτάσει στο συμπέρασμα ότι ο Ελλαδίτης, παρά το ότι είχε αναλάβει να ξεμπλέξει ένα κουβάρι που ήταν εξαιρετικά μπερδεμένο, κατάφερε με μεθοδικότητα και σκληρή δουλειά να βρει την άκρη, ενώ αν έπρεπε να ονομάσουμε αυτή την άκρη… θα την «βαφτίζαμε» άμυνα!

 

Οι απόψεις εκφράζουν τον συντάκτη τους και δεν αντιπροσωπεύουν κατ’ ανάγκην την άποψη του Καναλιού 6