Η μετάλλαξη δέλτα του κορωνοϊού, καθώς και το γεγονός ότι χρειάζονται διασωλήνωση και νεαρότερα άτομα, αλλάζουν τα δεδομένα στα δημόσια νοσηλευτήρια, αφού αυξήθηκε η διάρκεια της νοσηλείας των ασθενών.

Την ώρα που σύστημα υγείας και ειδικά οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας συνεχίζουν να δέχονται αφόρητες πιέσεις οι αρμόδιοι συστήνουν όσο το δυνατό μεγαλύτερη προσοχή κατά την διάρκεια των εορταστικών τραπεζιών του δεκαπενταυγούστου.

Συνολικά 55 συνολικά άτομα συνεχίζουν δίνουν μάχη να κρατηθούν στη ζωή στις ΜΕΘ. Τα 26 από αυτά, είναι κάτω των 60 ετών, σύμφωνα με τα δεδομένα του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας. «Το νέο στοιχείο που προκύπτει, είναι ότι αρκετά περιστατικά στις ΜΕΘ, ξεπερνούν τις είκοσι μέρες νοσηλείας οπόταν οι ασθενείς που είχαν προσβληθεί από κορωνοϊό αποχαρακτηρίζονται. Δεν λογίζονται δηλαδή ως μολυσματικά περιστατικά, ωστόσο συνεχίζουν να χρήζουν θεραπείας και νοσηλείας σε εντατική», δήλωσε στον REPORTER ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου. Γι’ αυτό το λόγο δημιουργήθηκε η νέα ΜΕΘ, στο Νοσοκομείο Λεμεσού, χωρητικότητας 11 κλινών.

Εννέα στους δέκα ασθενείς με κορωνοϊό που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο αναφοράς, δεν έχει εμβολιαστεί κατά του Covid-19, ανέφερε σήμερα στο ΚΥΠΕ η Αμαλία Χατζηγιάννη, Επιστημονική Διευθύντρια των Γενικών Νοσοκομείων Λάρνακας – Αμμοχώστου. Ο μικρότερος σε ηλικία ασθενής είναι 23 ετών και η μεγαλύτερη 92, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας των νοσηλευομένων είναι τα 60 έτη.

Στο δημόσιο νοσηλευτήριο υπάρχουν 11 κενές κλίνες. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η κα. Χατζηγιάννη είπε ότι «ενόψει του τριημέρου του Δεκαπενταύγουστου, το ιατρικό και νοσηλευτικό και άλλο προσωπικό του Νοσοκομείου είναι σε ετοιμότητα για να μπορέσει να αντεπεξέλθει σε εισαγωγές ασθενών, ωστόσο συνέστησε τήρηση των μέτρων προστασίας και να εμβολιάζεται το κοινό.

Στο 76% έφτασε το ποσοστό εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού τουλάχιστον με μια δόση

Το Υπουργείο Υγείας δημοσίευσε τα μέχρι τώρα δεδομένα σε σχέση με του εμβολιασμούς. Μέχρι χθες εμβολιάστηκε τουλάχιστον με την 1η δόση το 76,3% του ενήλικου πληθυσμού. Το ποσοστό του ενήλικου πληθυσμού ολοκλήρωσε το εμβολιαστικό του σχήμα έφτασε στο 69,9%.

Τουλάχιστον την 1η δόση έλαβε το 31,8% των ατόμων ηλικίας 16-17 ετών και 21,6% αυτής της ηλικιακής ομάδας ολοκλήρωσε τον εμβολιασμό του. Στις μικρότερες ηλικίες, δηλαδή από 12 μέχρι 15 ετών χορηγήθηκε η 1η δόση στο 8,3%.

Σε σχέση με την εμβολιαστική κάλυψη ανά Επαρχία, όπως φαίνεται και στον χάρτη που επισυνάπτεται, η Πάφος εξακολουθεί να κατέχει τα ινία με ποσοστό 86,9% του πληθυσμού της να έχει λάβει τουλάχιστον την 1η δόση. Στα κέντρα ελεύθερης προσέλευσης που λειτουργούν παγκύπρια έγιναν μέχρι και χθες 22,701 εμβολιασμοί.

Συνωστισμός κόσμου επικράτησε και σήμερα από νωρίς το πρωί στο Κέντρο Εμβολιασμού της Κρατικής Έκθεσης στην Λευκωσία το οποίο λειτουργεί ως κέντρο ελεύθερης προσέλευσης, τόσο για όσους δεν είναι εγγεγραμμένοι στο ΓΕΣΥ αλλά και για όσους είναι συμβεβλημένοι. Μιλώντας στην ιστοσελίδα του Alpha o Αναπληρωτής Διευθυντής Νοσηλευτικών Υπηρεσιών, Ευαγόρας Ταμπούρης, έχει κληθεί επιπλέον προσωπικό για κάλυψη των αναγκών στο εν λόγω κέντρο.