Ζοφερό συνεχίζει να είναι το τοπίο σε σχέση με το Κυπριακό πρόβλημα καθώς ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες τονίζει ότι παραμένουν «αβέβαιες» προς το παρόν οι προοπτικές για την επίτευξη κοινού εδάφους για την ειρηνευτική διαδικασία στην Κύπρο.

Όπως αναφέρεται σε ανεπίσημο έγγραφο της έκθεσης για την Αποστολή των Καλών Υπηρεσιών του στο νησί μας, η επίδειξη πολιτικής βούλησης και ευελιξίας παραμένει «ύψιστης σημασίας» στην αναζήτηση κοινού εδάφους.

Ο κ. Γκουτέρες προσθέτει ωστόσο ότι οι απόψεις των δύο πλευρών σχετικά με τον ρόλο και την εντολή ενός απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών που θα μπορούσε να βοηθήσει την όλη διαδικασία, εξακολουθούν να διαφέρουν.

Στην έκθεση, η οποία επικεντρώνεται σε εξελίξεις του τελευταίου εξαμήνου, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αναφέρει ότι και οι δύο πλευρές διατηρούν αντίθετες απόψεις και για το πως θα προχωρήσει η διαδικασία. Ελλείψει εποικοδομητικών μηνυμάτων από τους δύο ηγέτες που θα μπορούσαν να έχουν απήχηση και στις δύο κοινότητες, το κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών αλλά και έναντι των Ηνωμένων Εθνών «έχει επιδεινωθεί», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Όλη η προηγούμενη περίοδος ξεκίνησε με μια ανανεωμένη δέσμευση από τις πλευρές να προχωρήσουν δυναμικά με μέτρα που θα οικοδομούσαν εμπιστοσύνη μεταξύ τους, ως μέσο δημιουργίας συνθηκών ευνοϊκών για ενδεχόμενες συνομιλίες, σημειώνει. Από τον Οκτώβριο, ωστόσο, «οι όλο και πιο σκληρές απαιτήσεις του καθεστώτος στο βορρά και η πολιτική ρητορική στο νότο στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας αύξησαν τα εμπόδια για συνεργασία».

Ο ΓΓ του ΟΗΕ σημειώνει ότι το πολιτικό τοπίο «περιπλέκεται περαιτέρω» από διαφωνίες και δηλώσεις σχετικά με περιοχές εντός της νεκρής ζώνης και στα Βαρώσια, συμπεριλαμβανομένων των μη στρατιωτικών δραστηριοτήτων.
«Η κατάσταση στο νησί επιδεινώνεται επίσης από τις συνεχιζόμενες εντάσεις στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ των εγγυητριών δυνάμεων Ελλάδας και Τουρκίας».

Δεδομένης της συνεχιζόμενης απουσίας διαπραγματεύσεων, όπως σημειώνει ο κ. Γκουτέρες, «η παρουσία των ηγετών στη δεξίωση της 7ης Δεκεμβρίου στη Λευκωσία έστειλε ένα θετικό μήνυμα στο ευρύτερο κοινό». Ο Γ.Γ. ενθαρρύνει τους δύο ηγέτες να συμμετάσχουν «σε έναν εποικοδομητικό διάλογο» και να συμφωνήσουν και να εφαρμόσουν αμοιβαία αποδεκτά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που μπορούν να συμβάλουν σε ένα πιο ευνοϊκό περιβάλλον για διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος.

Σημειώνεται ότι στις 30 Ιανουαρίου θα συνέλθει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ανανέωση της εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, όπως ανέφερε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ιαπωνίας, με την ευκαιρία της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας κατά τον μήνα Ιανουάριο.