Έργα πέραν των €48 εκατομμυρίων, που αφορούν τόσο τα νοικοκυριά όσο και τις επιχειρήσεις, θα προκηρυχθούν το πρώτο τρίμηνο του έτους, στο πλαίσιο του Σχεδίου «Κύπρος το Αύριο», όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος.

Μέσω του Σχεδίου θα εισρεύσουν στην Κυπριακή Δημοκρατία μέχρι το τέλος του 2026, κονδύλια που ξεπερνούν τα €4 δισεκατομμύρια. Στο σχέδιο περιλαμβάνονται 58 μεταρρυθμίσεις και 75 επενδύσεις, εκ των οποίων τα δύο τρίτα θα αξιοποιηθούν για την πράσινη και τη ψηφιακή μετάβαση.

Το Σχέδιο «Κύπρος το Αύριο» αποτελεί τον συνδυασμό του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ύψους €1,2 δισ και του επιχειρησιακού προγράμματος ΘΑΛΕΙΑ ύψους €1,8 δισ, τα οποία με βάση μελέτες θα κινητοποιήσουν άλλα περίπου €1,4 δισ σε ιδιωτικές επενδύσεις.

Χαρακτηρίζοντας το σχέδιο ως το κληροδότημα της απερχόμενης κυβέρνησης, ο κ. Πελεκάνος τόνισε πως «για να μπορέσουμε να απορροφήσουμε τους πόρους που μας αναλογούν θα πρέπει οπωσδήποτε να επιτύχουμε στους στόχους που έχουν τεθεί από πλευράς της ΕΕ και βεβαίως να επιτύχουμε εντός των χρονοδιαγραμμάτων που μας έχουν καθορίσει».

«Και είναι για αυτό που απαιτείται η συνεργασία της εκτελεστικής εξουσίας, της Βουλής των αντιπροσώπων, της δημόσιας υπηρεσίας του οποιουδήποτε εμπλεκόμενου στην υλοποίηση των συγκεκριμένων προγραμμάτων», πρόσθεσε, σημειώνοντας ως αυτό δεν αφορά τη σημερινή εκτελεστική εξουσία, αφού είναι προγραμματισμός που θα τρέξει για αρκετά χρόνια ακόμη.

Τα σχέδια του πρώτου τριμήνου του έτους

Σύμφωνα με τον. Πελεκάνο στο πρώτο τρίμηνο του έτους θα εφαρμοστούν σχέδια €48,2 εκατ.

Πρόκειται για τα σχέδια ενίσχυση ανταγωνιστικότητας μεγάλων επιχειρήσεων ανταγωνιστικού τομέα, €7 εκ., ψηφιακή αναβάθμιση επιχειρήσεων, €10 εκ., προώθηση εξωστρέφειας κυπριακών επιχειρήσεων, €2,9 εκ. παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, €5 εκ. παροχή κινήτρων για εφαρμογή κυκλικού μοντέλου λειτουργίας στις ΜμΕ, €13,3 εκ, εγκατάσταση/αντικατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα σε κατοικίες, €1 εκ. και το σχέδιο για ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων τοπικών αρχών και ευρύτερου δημόσιου τομέα, €9 εκ. Το τελευταίο έχει ήδη προκηρυχθεί και θα αρχίσει να δέχεται αιτήσεις αρχές 2023.

«Το σχέδιο Κύπρος το αύριο δεν είναι ένα σχέδιο που μας έχει δώσει κάποιος και μας πήγε εφαρμόστε το, είναι ένα σχέδιο που έχει σχεδιαστεί από τους Κύπριους για τους Κύπριους», είπε ο κ. Πελεκάνος, προσθέτοντας ότι η στόχευση του σχεδίου αφορά στον μετριασμό και κοινωνικών επιπτώσεων της πανδημίας αλλά και για να καταστούν οι ευρωπαϊκές οικονομίες περισσότερο βιώσιμες και ανθεκτικές στις προκλήσεις.

Εξάλλου, συνεχίζονται και εντός του 2023 το σχέδιο χορηγιών για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και θερμομόνωση οροφής, €70 εκατ. το σχέδιο χορηγιών για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος για φόρτιση ηλεκτρικού οχήματος, €1,5 εκ., ενώ παρατάθηκε το σχεδίο “Εξοικονομώ – Αναβαθμίζω” στις επιχειρήσεις και άλλους φορείς, με προϋπολογισμό €40 εκ.

Δύσκολα αλλάζουν οι στόχοι

Ερωτηθείς αν υπήρξε διαβούλευση με τους υποψηφίους Προέδρους ενόψει και των προεδρικών εκλογών, ο Εκπρόσωπος εξήγησε πως τα προγράμματα ξεκίνησαν να εφαρμόζονται από το 2021 και σημείωσε πως ο καταρτισμός των προγραμμάτων είχε ξεκινήσει πολύ νωρίτερα.

Εξάλλου, η Ανθούλα Σαββίδη, Διευθύντρια Συντονισμού στη Διεύθυνση Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στην Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης εξήγησε πως οι στόχοι ειδικά για το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έχουν διαφορετική προσέγγιση από το πρόγραμμα ΘΑΛΕΙΑ «δεν μπορούν να αλλάξουν». «Μπορούν μέσω μιας τροποποίησης που δεν ξέρουμε αν θα γίνει αποδεκτή με ένα σωρό προϋποθέσεις που ακόμη δεν έκανε καμιά χώρα».

Προσπάθεια να μην μειωθούν οι στόχοι των προγραμμάτων λόγω κρίσης

Σε ερώτηση αν θα μειωθούν οι δικαιούχοι λόγω αύξησης των δαπανών λόγω της κρίσης η κ. Σαββίδου είπε πως η προσπάθεια μας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να μην μειωθούν οι στόχοι και να μην μειωθεί ο αριθμός των χορηγιών και τα ποσά που θα δοθούν. «Λόγω των αυξήσεων που έχουμε, προσπάθεια μας σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μην μειωθούν οι στόχοι – ήδη αυξήσαμε τα ποσά στον κρατικό προϋπολογισμό – και να βρούμε πού και τι θα χρειαστεί να εξασφαλίσουμε πρόσθετη χρηματοδότηση», είπε.

Σημείωσε πως ήδη σε εξέλιξη βρίσκεται η κατανομή επιπλέον κονδυλίων στα κράτη – μέλη μέσω του νέου Σχεδίου RepowerEU, το οποίο αποφασίστηκε μετά το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Εξάλλου, η Ανθή Φιλιππίδου, Διευθύντρια προγραμματισμού στην Διεύθυνσης Συνοχής και Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου στην ΓΔ Ανάπτυξης, είπε πως από την στιγμή που αυξάνεται το κόστος, αυξάνονται και οι δαπάνες των σχεδίων, όπως αυξήθηκε ήδη το Σχέδιο Εξοικονομώ – Αναβαθμίζω.

«Εκεί που η επιδότηση ήταν 60% θα την πάρουμε στο 70% για να καλύψουμε το επιπλέον κόστος από την ενεργειακή κρίση και τη διαταραχή στις εφοδιαστικές αλυσίδες», είπε, προσθέτοντας πως κάποια έργα, που δεν είναι τόσο ώριμα, μπορεί να μεταφερθούν και σε επόμενη προγραμματική περίοδο.

«Δημιουργήσαμε μαξιλάρι γιατί έρχονται δύσκολα και κάποιοι μας κατηγορούν»

Σε ερώτηση για την στήριξη των κουρεμένων καταθετών, ο κ. Πελεκάνος είπε πως ήδη συστάθηκε το ταμείο, προσθέτοντας ότι δεν έχουν δοθεί χρήματα αλλά το ταμείο έχει υλοποιηθεί.

Σημείωσε όμως ότι «για να μπαίνουν λεφτά θα πρέπει το κράτος να πηγαίνει καλά».

Ο κ. Πελεκάνος υπενθύμισε πως το 2013 η χώρα μας δεν είχε λεφτά για να πληρώσει τους μισθούς των δημοσιών υπαλλήλων, προσθέτοντας πως «ακολούθησε μια οικονομική πολιτική, η οποία έφερε το κράτος σήμερα να καταγράφει ρυθμό ανάπτυξης 6%, ενώ το 2013 είχε καταγράψει ύφεση 7%.»

«Σήμερα καταγράφουμε πλεονάσματα αφού έχουμε τον μεγαλύτερο προϋπολογισμό από καταβολής της Δημοκρατίας και ταυτόχρονα καταγράφουμε πλεόνασμα €500 εκατ., τα οποία κάποιοι μας κατηγορούν γιατί δεν τα ξοδεύουμε και αυτά και εμείς λέμε ότι είναι μαξιλάρι γιατί έρχονται δύσκολα», είπε, προσθέτοντας ότι το κοινωνικό κράτος είναι ενάμισι φορά μεγαλύτερο από το 2013, ενώ έχει θεσπιστεί εθνικός κατώτατος μισθός, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το ΓεΣΥ.

Πηγή: ΚΥΠΕ