Έναν Γολγοθά ανεβαίνει ασθενής 71ος ετών που νοσηλεύεται για μήνες στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και χρειάζεται άμεσα αποκατάσταση με φυσιοθεραπείες σε εξειδικευμένο κέντρο.

Σύμφωνα με καταγγελία που έγινε στον Σταθμό μας από συγγενικό πρόσωπο του ασθενούς από τον περασμένο Αύγουστο έγινε προσπάθεια για εισαγωγή στο Μέλαθρον Αγωνιστών ΕΟΚΑ, με διαβήματα στο Υπουργείο Υγείας.

Όπως καταγγέλλουν μέλη της οικογένειας του ασθενούς λόγω της παρατεταμένης παραμονής του στο Νοσοκομείο η κατάσταση της υγείας του επιδεινώνεται αφού πάσχει από νευρομυοπάθεια, έχει τραχειοστομία και χρειάζεται εντατική φυσιοθεραπεία αποκατάστασης.

Oι παραποιούμενοι έστειλαν σωρεία επιστολών στο Υπουργείο Υγείας με τις οποίες επεξηγείται το πρόβλημα. Ο ασθενής έλαβε τον περασμένο Οκτώβριο απάντηση από το γραφείο της Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου Υγείας Χριστίνας Γιαννάκη, στην οποία αναφέρεται ότι με βάση την γνωμοδότηση των ειδικών παραπομπής ασθενών στο Μέλαθρον το αίτημα για εισαγωγή του απορρίπτεται επειδή δεν πληροί τα κριτήρια.

Συγγενικά πρόσωπα του παραποιούμενου αποτάθηκαν στη συνέχεια σε εννέα διαφορετικά κέντρα αποθεραπείας και αποκατάστασης σε Λεμεσό και Λευκωσία και όλα ανέφεραν ότι η περίπτωση του είναι πολύ ιδιαίτερη και πως αδυνατούν να την αναλάβουν. Οι συγγενείς υπέβαλαν και αίτημα να μεταφερθεί στο σπίτι του ο άνθρωπος, με νοσοκομειακό κρεβάτι και να τυγχάνει αποθεραπείας από ειδικούς, αλλά απορρίφθηκε.

Σύμφωνα με ιατρικές γνωματεύσεις που εκδόθηκαν πριν από μερικές μέρες και υπογράφονται από τον θεράποντα πλαστικό χειρούργο και τον διευθυντή της Κλινικής Πλαστικής Χειρουργικής του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, ο ασθενής υποβλήθηκε τον περασμένο Αύγουστο σε επείγουσα χειρουργική επέμβαση λόγω νοσογόνου παχυσαρκίας, ωστόσο κατά τη νοσηλεία του παρουσίασε διάσπαση του τραύματος της κοιλιακής χώρας. Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης του, όπως αναφέρεται, χρειάζεται καθημερινή περιποίηση και μακροχρόνια αποκατάσταση σε κατάλληλο κέντρο, μέχρι την πλήρη κινητοποίηση του.

Οι ελπίδες του ασθενούς για μια αξιοπρεπή μεταχείριση αναθάρρησαν όταν το Μέλαθρον Αγωνιστών στη Λεμεσό, το κέντρο EDEN στην Λάρνακα και το κέντρο Πλάτωνας στη Λευκωσία εντάχθηκαν στο ΓΕΣΥ. Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας ωστόσο σήμερα απάντησε επίσης αρνητικά στο αίτημα. Σε επικοινωνία του Σταθμού μας με αρμόδιο λειτουργό του ΟΑΥ μας αναφέρθηκε ότι επειδή μόλις πριν από μερικές εβδομάδες εντάχθηκαν τα κέντρα στο ΓΕΣΥ, αποφασίστηκε όπως δοθεί προτεραιότητα σε ασθενείς με νευρολογικές παθήσεις.

Το ερώτημα ωστόσο παραμένει…Τι θα απογίνει αυτός ο άνθρωπος; Η ανεπάρκεια του συστήματος υγείας θα τον αφήσει εσαεί στο κρεβάτι του νοσοκομείου, χωρίς την απαραίτητη αποθεραπεία;

Το Κανάλι 6 επικοινώνησε για το θέμα και με τον εκπρόσωπο τύπου του Υπουργείου Υγείας Κωνσταντίνο Αθανασίου ο οποίος μας ανέφερε ότι το θέμα θα επανεξεταστεί, για το κατά πόσον υπάρχει άλλος τρόπος να τύχει βοήθειας.