Το NATO ανακοίνωσε την περαιτέρω υποστήριξή του στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της πρόσφατης ιστορικής συνόδου του. Τα 32 κράτη μέλη αποφάσισαν να ενισχύσουν την Ουκρανία με μαχητικά αεροσκάφη F-16 και συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, ενώ δεσμεύτηκαν για συνολική στρατιωτική βοήθεια αξίας τουλάχιστον 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων το επόμενο έτος.

Αυτή η σύνοδος συνέπεσε με την 75η επέτειο της συμμαχίας, ενώ τονίστηκε η αυξανόμενη πολιτική αβεβαιότητα, κυρίως στις ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε για τη συνεργασία της Ρωσίας με την Κίνα, τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν στη στρατιωτική βιομηχανία, και υπογράμμισε τη σημασία της ενότητας του NATO. Πριν από την επίσημη έναρξη της συνόδου, ανακοινώθηκε ότι οι χώρες μέλη άρχισαν να μεταφέρουν τα F-16 στην Ουκρανία. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι τα μαχητικά θα βοηθήσουν στην επίτευξη διαρκούς ειρήνης.

Η Δανία και η Ολλανδία θα παράσχουν τα αεροσκάφη, ενώ η Νορβηγία και το Βέλγιο δεσμεύθηκαν να συνεισφέρουν επιπλέον μαχητικά. Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ανέφερε ότι τα αεροσκάφη θα πετάξουν πάνω από την Ουκρανία το καλοκαίρι.

Η σύνοδος κατέληξε σε απόφαση ότι η πορεία της Ουκρανίας προς την ένταξη στο NATO είναι μη αναστρέψιμη, αν και κάποιες χώρες, όπως οι ΗΠΑ και η Γερμανία, παραμένουν επιφυλακτικές για άμεση ένταξη. Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς υποστήριξε ότι οι αποφάσεις παρέχουν σαφήνεια στην Ουκρανία, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν απέφυγε να κάνει δηλώσεις.

Τέλος, η σύνοδος πραγματοποιήθηκε υπό την σκιά της πολιτικής αβεβαιότητας στις ΗΠΑ, με τον Μπάιντεν να αντιμετωπίζει αμφισβητήσεις για την επανεκλογή του και τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να κρέμεται σαν σκιά πάνω από τη σύνοδο. Ωστόσο, ο Γενικός Γραμματέας του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι ΗΠΑ θα παραμείνουν ισχυρός σύμμαχος ανεξαρτήτως του εκλογικού αποτελέσματος.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ