Η Άνθεμις η τριχωτή, με το επιστημονικό όνομα Anthemis tomentosa, είναι ιθαγενές είδος της Κύπρου, το οποίο εντοπίζεται κυρίως στις παραλίες της Πάφου και στις εκβολές του ποταμού Χάποταμι. Εντοπίζεται επίσης στην Ελλάδα, στην Ιταλία και στη νοτιοδυτική Τουρκία.

Το φυτό αυτό είναι ένα είδος άγριου χαμομηλιού. Το ενδιαίτημα του φυτού είναι οι χαλικώδεις και αμμώδεις παραλίες. Ανθίζει από τον Φεβρουάριο μέχρι και τον Μάιο και καρποφορεί κατά τους μήνες Μάιο – Ιούλιο.

Το συγκεκριμένο είδος χαμομηλιού (Anthemis tomentosa) όπως και τα υπόλοιπα είδη χαμομηλιού, βοηθά στην αντιμετώπιση προβλημάτων του στομάχου καθώς και διάφορων εντερικών διαταραχών. Βοηθά ακόμη στην αντιμετώπιση της αϋπνίας, μειώνει σημαντικά το ουρικό οξύ στο αίμα ενώ δρα και ως αντισηπτικό. Επιπλέον, είναι αντιφλεγμονώδες και αντιαλλεργικό, ενώ οι κομπρέσες του βοηθούν στην αντιμετώπιση των ερεθισμών του δέρματος αλλά και των ματιών. Η Άνθεμις η τριχωτή περιλαμβάνεται στο κόκκινο βιβλίο της χλωρίδας της Κύπρου και χαρακτηρίζεται ως κινδυνεύον είδος.

Όσον αφορά, τώρα, την κατάσταση διατήρησης και τις απειλές του φυτού, πρέπει να αναφερθεί ότι ο συνολικός αριθμός του κυμαίνεται στα 1150 άτομα, με τον μεγαλύτερο υποπληθυσμό να είναι αυτός της Τίμης (≈800). Απειλείται κυρίως από την υποβάθμιση των περιοχών όπου εντοπίζεται, από τους τουρίστες και τους λουόμενους.

Έρευνα-Παρουσίαση:
Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι – Περιβαλλοντολόγοι, Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (www.kykpee.org) Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού