Μετά από 50 ημέρες περιοριστικών μέτρων, επαναλειτούργησαν σήμερα χιλιάδες επιχειρήσεις στο λιανικό εμπόριο και στον κατασκευαστικό τομέα, καθώς και αρκετές υπηρεσίες στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, στο πλαίσιο της πρώτης φάσης χαλάρωσης των περιορισμών για αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Όπως ήταν φυσιολογικό, από το πρωί είναι εμφανώς αυξημένη η κίνηση στους δρόμους, θυμίζοντας κάτι από την εποχή πριν από τον κορωνοϊό. Η κίνηση στους δόμους δεν έφθασε, ωστόσο, ακόμα στα κανονικά επίπεδα.

Περίπου 18 χιλιάδες καταστήματα στο λιανικό εμπόριο ανέβασαν ρολά και είδαν τους πρώτους τους πελάτες να ψωνίζουν. Όπως δήλωσε στο Κανάλι 6, ο εκπρόσωπος του ιστορικού εμπορικού κέντρου της Λεμεσού, Κρίστης Δημητρίου, οι καταστηματάρχες ξαφνιάστηκαν ευχάριστα από την προσέλευση καταναλωτών. Σίγουρα δεν θα είναι η πιο εύκολη περίοδος για τα καταστήματα, αφού ο κόσμος είναι ακόμα επηρεασμένος από τον εγκλεισμό του, σημείωσε. Χρειάζεται, ανέφερε ακόμη ο κ. Δημητρίου, μια μικρή περίοδος προσαρμογής, εξέφρασε ωστόσο την βεβαιότητα ότι η αγορά θα ανακάμψει. Σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου, όλα τα καταστήματα της πόλης τήρησαν τα ενδεδειγμένα προστατευτικά μέτρα.

Με μάσκες και γάντια οι εργάτες στα εργοτάξια

Από σήμερα επαναλειτούργησαν περίπου 8 χιλιάδες επιχειρήσεις στον κατασκευαστικό τομέα. Από νωρίς το πρωί, οι εργοδότες προέβησαν στις απαραίτητες προετοιμασίες στα εργοτάξια για υποδοχή των εργαζομένων, με την παροχή προστατευτικών μασκών, γαντιών και εγκατάσταση αντισηπτικών υγρών σε διάφορα σημεία.

Κατά την προσέλευση των εργαζομένων γίνεται και θερμομέτρηση, ενώ το ωράριο έχει διαφοροποιηθεί ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός του προσωπικού. Όπως δήλωσε ο διευθυντής του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας, Αναστάσιος Γιαννάκη, επιθεωρητές του Τμήματος άρχισαν ήδη να προβαίνουν στους απαραίτητους ελέγχους και σε συστάσεις.

Δεκάδες πολίτες στα ΚΕΠ

Σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες του δημοσίου, υπενθυμίζεται ότι είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας για όσους υπάλληλους εξυπηρετούν κοινό, ενώ υπάρχει έντονη σύσταση προς τους πολίτες που θέλουν να εξυπηρετηθούν να λαμβάνουν επίσης προστατευτικά μέτρα.

Από το πρωί, άρχισαν να εξυπηρετούνται με ραντεβού δεκάδες πολίτες στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών που επαναλειτούργησαν. Μάλιστα φωτογραφίες από κάποια ΚΕΠ στη Λευκωσία δείχνουν πολίτες να σχηματίζουν και ουρά, τηρώντας τις ενδεδειγμένες αποστάσεις ενώ φορούσαν και μάσκες.

Παράπονα έχουν ακουστεί από πολίτες ότι δεν καταφέρνουν να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με τους λειτουργούς, για να διευθετήσουν κάποιο ραντεβού.

Επαναλειτούργησαν σήμερα και υπηρεσίες σε ημικρατικούς οργανισμούς, όπως τα κέντρα εξυπηρέτησης πελατών της CYTA, ενώ από την Τετάρτη θα ανοίξουν και τα ταμεία της ΑΗΚ.

Εκτός λειτουργίας τα Γραφεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων σε Λάρνακα και Πάφο λόγω έλλειψης μασκών

Παράπονα έχουν γίνει από το πρωί στον σταθμό μας για το Γραφείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων στη Λάρνακα, όπου λειτουργοί του γραφείου καταγγέλλουν ότι δεν έχουν προμηθευτεί με μάσκες και άλλο προστατευτικό εξοπλισμό, οπότε δεν κατέστη δυνατό να εξυπηρετήσουν το κοινό.

Όπως πληροφορούμαστε, το ίδιο πρόβλημα έχει εντοπιστεί και στην Πάφο, όπου το Γραφείο των Κοινωνικών Ασφαλίσεων παραμένει εκτός λειτουργίας.

Τα πλυντήρια αυτοκινήτων έπιασαν επίσης δουλειά από το πρωί.

Από φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φαίνεται πως αρκετοί συμπολίτες μας έσπευσαν από τις πρώτες πρωινές ώρες να κάνουν το μπάνιο στους στην θάλασσα.