Του Γιάννη Κωστακόπουλου

Τι ήταν αυτό που έγινε πάλι σε Γυμνάσιο της Πιερίας στην Ελλάδα; Αρνητές κάποιας… νεοφανούς γέφυρας, «κλείδωσαν με χειροπέδες τα χέρια γυμνασιάρχη», γιατί λένε δηλητηρίαζε τα παιδιά, μπορεί να το πίστευαν, ή να το «έπαιζαν θεατρικά» για να γίνουν πειστικοί και προελκτικοί σε επιρροές τους.

Ανερυθρίαστα, μάλιστα, έσπευσαν να παραδώσουν ένα δάσκαλο σιδηροδέσμιο στην Αστυνομία της περιοχής. Ασχέτως αν η θρασύτητά τους, γύρισε μπούμερανγκ εν τέλει με τη σύλληψη των αυτόκλητων «τι-μωρών». Όμως. Από το τίποτε οι αρνητές, έγιναν ήρωες! Σε μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα, που το επιτρέπει.

Πώς γεννιέται, ή σωστότερα πώς φτιάχνεται ένας αρνητής; Η ανάγκη διαφοροποίησής τους προς κάθε τι το νέο, που ακουσίως δεν κατανοούν κι εκουσίως δεν θέλουν να πιστέψουν, τους οδηγεί στην άρνηση. Σε ατομικό επίπεδο υψώνουν ένα υπερ-Εγώ αντίστασης για το ακατανόητο στους ίδιους, ενώ για αντιστάθμισμα –με τα όποια… δανικά «δεκανίκια» βρουν και προσαρμόσουν στα μέτρα τους, υπερασπίζονται την «αλήθεια τους». Με φόρα του τύπου, «εγώ τα ξέρω όλα».

Σε συλλογικό επίπεδο δημιουργούν, αναζητούν και μετέχουν στις γραμμές κοινωνικών ρευμάτων, στα οποία ενσωματώνονται άνθρωποι, που είτε θέλουν πάντα να εκφράζουν μια αντίθεση στο νεοφανές και πρωτοεμφανιζόμενο, είτε η πνευματική τους σκευή δεν είναι ικανή να συλλάβει την πορεία της εξέλιξης των πραγμάτων. Καλής κι ενίοτε κακής.

Ο κόσμος πάντα έτσι λειτουργούσε. Με τις αρνήσεις στο καινοτόμο, την αμφιβολία για ότι παρουσιαζόταν ανεξήγητο. Κι ο φοβισμένος «κατέβαζε είδωλα» να το αντιμετωπίσει. Κι ως σταθερό επιχείρημα πρόβαλε τη θεωρία του πως εκείνοι που καθορίζουν τη μοίρα και την τύχη μας, δεν είναι δυνατόν να ξεχαστούν στιγμή, ώστε να πάψουν να μας υπονομεύουν.

Όλα αυτά έχουν μια βάση, που με λογικά επιχειρήματα και προβαλλόμενα δεδομένα, μπορούν να λειτουργήσουν υποστηρικτικά ακόμη και στην άρνηση. Τώρα πώς λυτρώνονται οι αρνητές, με «βόμβες σε σχολεία», «βιαιοπραγίες σε εκπαιδευτικούς» κι εκείνα τα «βραχιόλια της αιχμαλωσίας» στον Γυμνασιάρχη, δεν μπορώ να κατανοήσω. Κι αυτή η γκρίζα στολή τι μου θυμίζει…

 

Οι απόψεις εκφράζουν τον συντάκτη τους και δεν αντιπροσωπεύουν κατ’ ανάγκην την άποψη του Καναλιού 6