Πρέπει να γίνουν ακόμα αρκετά βήματα για την περεταίρω αναβάθμιση του Γενικού Συστήματος Υγείας, την ώρα που όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο κατά πόσο θα προχωρήσει ο διορισμούς του προέδρου του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου Πέτρου Αγαθαγγέλου στο συμβούλιο του ΟΑΥ.

Μετά από ερωτήματα ακροατών το Κανάλι 6 απευθύνθηκε για το θέμα στον ανώτερο λειτουργό του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας Άγγελο Τρόπη. Μας ανέφερε ότι μια από τις προτεραιότητες του Οργανισμού είναι να ενταχθούν και άλλα ιδιωτικά Τμήματα Πρώτων Βοηθειών στο σύστημα υγείας. Πέραν της Λεμεσού που διαθέτει ένα ιδιωτικό ΤΑΕΠ, γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθούν αντίστοιχα τμήματα σε Λευκωσία, Λάρνακα και Πάφο.

Σε ό,τι αφορά την ένταξη νέων νοσηλευτηρίων έπεσαν οι υπογραφές και από 1η Σεπτεμβρίου εντάσσεται στο ΓΕΣΥ το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο και ακόμα ένα Ιδιωτικό Κέντρο Αιμοκάθαρσης στη Λευκωσία. Όπως πληροφορηθήκαμε τους επόμενους μήνες αναμένεται να ξεκαθαρίσει το σκηνικό για μεγάλη ιδιωτική κλινική της Λεμεσού, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία αλλαγής ιδιοκτητών.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαβούλευση με τους ποδίατρους ώστε να ενταχθούν στο ΓΕΣΥ, ενώ παράλληλα συνεχίζονται οι εγγραφές ειδικοτήτων που έχουν ενταχθεί στο σύστημα.

Σημαντικές εκκρεμότητες πρέπει να διεκπεραιώσει και το Υπουργείο Υγείας καθώς δεν έχουν ακόμα καταρτιστεί κανονισμοί και κριτήρια για έλεγχο των μεταχειρισμένων μηχανημάτων, των ακτινοδιαγνωστικών κέντρων στην Κύπρο. Υπενθυμίζεται ότι το θέμα αυτό είχε συζητηθεί και στη Βουλή πριν από μερικούς μήνες και είχε λεχθεί από επιστήμονες ότι ορισμένα παλαιάς τεχνολογίας μηχανήματα για MRI, ενδέχεται να έχουν επιπτώσεις στην υγεία των ασθενών.

Ένα δεύτερο σημαντικό ζήτημα είναι η διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Υπουργείο Υγείας για ετοιμασία νομοσχεδίου, ώστε να ενταχθούν στο ΓΕΣΥ και τα διάφορα κέντρα αποκατάστασης, όπως το Μέλαθρο Αγωνιστών ΕΟΚΑ στη Λεμεσό, στα οποία νοσηλεύονται με διάφορες παθήσεις ασθενείς.

Σύμφωνα με τον κ. Τρόπη το τελευταίο διάστημα έχουν εισαχθεί στο ΓΕΣΥ, καινοτόμα φάρμακα που κοστίζουν μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ και αφορούν μεταξύ άλλων τον καρκίνο των πνευμόνων, του νεφρού, του προστάτη και την λευχαιμία.

Στο κομμάτι των καταχρήσεων που παρατηρήθηκαν από ιατρούς, έχει εφαρμοστεί από τον περασμένο Ιούνιο νέο σύστημα αξιολόγησης των προσωπικών ιατρών. Όπως μας αναφέρθηκε από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, πλέον το 20% των αμοιβών των προσωπικών ιατρών εξαρτάται από διάφορους δείκτες απόδοσης. Τους πρώτους δύο μήνες εφαρμογής του νέου συστήματος, ένα 10% των προσωπικών ιατρών έχει απωλέσει, αυτό το ποσοστό της πληρωμής, επειδή παρατηρήθηκε ότι εκδίδονταν περισσότερα παραπεμπτικά σε ιατρούς και εργαστηριακές εξετάσεις.